Zo behandel je klachten door teenslippers

Geschreven door FysioSupplies, 20-06-22 12:00:00
Social Share

Zodra het mooi weer wordt, halen we bijna allemaal onze teenslippers weer uit de kast. Het dragen van slippers werkt tijdens warm weer verkoelend, maar het vergroot ook de kans op voetklachten. In dit zomerse artikel lees je welk effect het dragen van teenslippers op de voeten heeft. En hoe je als fysiotherapeut de daarbij horende voetklachten kunt behandelen.

Het effect op de voeten door het dragen van teenslippers

Het dragen van teenslippers is niet altijd even goed voor de voeten. Dat komt doordat teenslippers niet aan de voeten vastzitten. Tijdens het lopen trekt de zwaartekracht de slipper van de voeten af. Om de slippers niet te verliezen, vormen de voeten zich tot een soort klauwen. Dat is geen natuurlijke stand voor de voeten.
Je kunt het lopen op teenslippers vergelijken met een work-out voor de voeten. Net als bij elke andere work-out, moet je opletten dat je niet teveel sport. Iemand die hele dagen op slippers loopt, heeft namelijk een verhoogde kans op overbelasting van de voeten. Een slipper beschermt de voeten amper en verhoogt de kans op blessures.

4 Veelvoorkomende klachten door het lopen op teenslippers

Naar schatting ontstaat 30% van de voetklachten door het lopen op slippers. Veelgehoord zijn hielspoor, overbelasting, breuken/kneuzingen en likdoorns. Hieronder staat een beschrijving en mogelijke behandeling per klacht.

1. Hielspoor

Bij hielspoor ontstaat er kalk op de peesplaat aan het hielbeen. Dit kan in sommige gevallen tot vervelende klachten leiden. De verkalking van de peesplaat aan het hielbeen gaat regelmatig samen met een ontsteking van de pees die onder de voet door loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet. Deze ontsteking kan tot fasciitis plantaris leiden. Nog beter is het om de hielspoor te behandelen en fasciitis plantaris te voorkomen.

Hoe behandel je hielspoor?
Over het algemeen gaat hielspoor binnen vier maanden vanzelf over. Mochten de klachten aanhouden, dan kun je een shockwavebehandeling toepassen. Bij een shockwavebehandeling maak je geluidsgolven die de doorbloeding en stofwisseling verbeteren, waardoor de pijn afneemt.

Bauerfeind ViscoSpot
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 27,36 Regular Price € 39,00
Configureren
Stretch Up Correctiekous
Vanaf € 38,00
plus minus

2. Overbelasting

Overbelasting kan in het hele lichaam voorkomen. Als de kuiten, hakken, voeten en scheenbenen overbelast raken, kunnen teenslippers de boosdoeners zijn.

Hoe behandel je overbelasting door teenslippers?
Het is belangrijk dat de voeten rust krijgen. Dus voorlopig moet de patiënt geen teenslippers meer dagen. Om de voet of kuit nog meer te ontlasten, kun je gebruikmaken van medical taping. Als de klachten verminderen, dan kun je de patiënten oefeningen laten doen om het lichaamsdeel te versterken.

3. Breuken en kneuzingen aan voeten en tenen

Teenslippers bedekken de voeten amper. Hierdoor kan het stoten van de voet of teen tot een breuk of kneuzing leiden. Dat merkt de patiënt snel genoeg aan een flinke pijn tijdens het lopen.

Hoe behandel je een botbreuk in voet of tenen?

Als er inderdaad sprake is van een breuk, zal de huisarts en/of het ziekenhuis de patiënt in eerste instantie behandelen. Bij een botbreuk in de voet wordt meestal gips geplaatst om ondersteuning te bieden en alles op zijn plek te houden. Als de breuk in de teen zit, dan wordt de gebroken teen aan een andere teen gespalkt (behalve als het om de grote teen gaat). Na verloop van tijd kun je de patiënt ondersteunen om weer te beginnen met lopen.

Hoe behandel je een kneuzing van voet of tenen?

Om de voeten of tanen te ondersteunen, kun je tape gebruiken. Dit verbetert de doorbloeding waardoor het herstel sneller gaat. Om te voorkomen dat de patiënt de voet of teen nog een keer kneust, kun je hem of haar begeleiden met oefeningen. Deze oefeningen moeten gericht zijn op mobiliteit, stabiliteit en kracht.

37% korting
Futuro Fasciitis Plantaris Spalk Aanpasbaar
Special Price € 34,37 Regular Price € 54,59
plus minus
CureTape 5 meter x 5 cm
Vanaf € 9,95
plus minus
KT Tape fastpack Pro Precut 3 strips
Vanaf € 5,66 Regular Price € 6,95
plus minus

4. Likdoorns

Meestal ontstaan likdoorns door slechtzittende of knellende schoenen en het dragen van slippers. Likdoorns ontstaan door veel wrijving op één plek of een verkeerde stand van de voeten. Met het dragen van slippers staan de voeten algauw verkeerd.

Hoe behandel je likdoorns?

Lichte likdoorns kunnen door de patiënt zelf behandeld worden met likdoornpleisters met salicylzuur. Deze pleisters verzachten de likdoorn, waardoor deze uiteindelijk verwijderd kan worden door een podotherapeut of pedicure. Het is belangrijk om de likdoorn door een professional te laten verwijderen, adviseer de patiënt hierover.

Wordt de likdoorn veroorzaakt door een verkeerde stand van de voeten? Dan moet de stand van de voeten gecorrigeerd worden. Dat kun je doen door steunzolen aan te bieden. Als je dit niet aanbiedt binnen je praktijk, kun je de patiënt doorverwijzen naar een podotherapeut of andere voetspecialist.

Advies voor patiënten die toch teenslippers willen blijven dragen

Je kunt je patiënten natuurlijk niet verbieden om teenslippers te dragen. Wel kun je ze onderstaande tips meegeven, om klachten in de toekomst te voorkomen.

  • Zorg ervoor dat de zool van de slipper dik genoeg is, minimaal 5 millimeter.
  • Koop (teen)slippers met een stugge zool. Als je de slipper kunt dubbelvouwen, is het een teken dat de slipper niet stevig genoeg is.
  • Kijk goed of de slipper bij je voeten passen door er een poosje op te lopen voordat je de slippers koopt. De slippers moeten comfortabel zitten en je tenen mogen niet over de rand schuiven.
  • Overweeg sandalen te kopen in plaats van slippers. Sandalen zijn evengoed luchtig en het dragen van deze schoenen is een stuk beter voor de voeten.

Wat kan FysioSupplies voor jou betekenen?

FysioSupplies deelt regelmatig tips voor fysiotherapeuten. Daarnaast bieden we een groot assortiment met tapes en bandages aan. Die materialen kun je gebruiken om bepaalde klachten door teenslippers te behandelen. De meeste producten die je bij ons besteld worden uit voorraad geleverd, dus je hebt ze snel in huis!

Deel met anderen