Werken zonder contract: iets voor jouw fysiotherapiepraktijk?

Geschreven door FysioSupplies, 08-12-21 08:45:00
Social Share

Het nieuwe zorgjaar 2022 staat voor de deur. Elk jaar weer een spannend moment: hoe gaan de zorgpremies eruitzien en hoe wordt fysiotherapeutische zorg vergoed? Voor fysiotherapeuten is dit hét moment om de contracten met hun huidige zorgverzekeraars te verlengen of om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Er zijn ook fysiotherapeuten die, om verschillende redenen, besluiten om contractvrij te gaan werken. Maar wat zijn de consequenties als je besluit om geen contract te ondertekenen? In dit artikel ontdek je de belangrijkste voor- en nadelen van contractvrij werken. Ook lees je hoe het KNGF over deze kwestie denkt en hoe je zelf tot een goede beslissing kunt komen.

Voordelen van contractvrij werken

Uit onderzoek van het KNGF blijkt dat het niet tekenen van een contract vaak voortkomt uit onvrede over het contract. Die onvrede kan bijvoorbeeld gaan over de vergoedingen voor fysiotherapeutische behandelingen. Zo is het in 2021 bijna onmogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die alle fysiotherapeutische behandelingen dekt. Als fysiotherapeut heb je deze keuze niet gemaakt, toch ben je vaak degene die het ‘slechte nieuws’ met de patiënt moet delen. Je wilt jouw patiënt dolgraag helpen, maar dat moet wel ergens van betaald kunnen worden.

Een ander punt van onvrede is de toenemende hoeveelheid voorwaarden waar je als fysiotherapeut aan moet voldoen. Zo vertelde een fysiotherapeut ons dat het voelt alsof je door allerlei hoepeltjes moet springen, en dat het er steeds meer worden. Een veelvoorkomende frustratie is dat je wordt afgerekend op het aantal consulten per cliënt, terwijl het succes van de fysiotherapeut in grote mate afhangt van de kwaliteit van de behandeling.

Herken je dergelijke frustraties? Dan kun je overwegen om zonder contract te gaan werken. Je mag dan zelf bepalen welke tarieven je hanteert. Daarnaast ben je verlost van de verplichtingen die verzekeraars stellen, zoals de CQ-index of de kwaliteitstoets. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Nadelen van contractvrij werken

Als je zonder contract werkt, ben je zelf verantwoordelijk voor de facturatie. Dus in plaats van dat je alle patiënten van dezelfde zorgverzekeraar op één factuur zet, werk je met honderden losse facturen. Dat kan een hoop administratie opleveren. Daarnaast moet de klant de factuur rechtstreeks aan jou betalen of zelf indienen bij de zorgverzekeraar. Dat vergt een extra handeling en een betalingsverantwoordelijkheid voor de cliënt.

Daarnaast ben je verplicht om de cliënt schriftelijk of mondeling op de hoogte te stellen van het feit dat je contractvrij gaat werken. En wat dat voor consequenties voor de vergoeding heeft. Of een cliënt wel of geen vergoeding krijgt, hangt af van de specifieke voorwaarden van zijn of haar verzekering. Het zal regelmatig voorkomen dat een cliënt de behandeling bij een contractvrije fysiotherapeut slechts deels of niet vergoed krijgt. Dit kan de drempel om een fysiotherapeutische behandeling te ondergaan verhogen. Ook krijgen sommige fysiotherapeuten hierdoor het gevoel dat ze extra moeten bewijzen ‘het geld waard te zijn’.

Wil jij je vooral focussen op de inhoud van je vak en minder op de administratie eromheen? Dan kan contractvrij werken nog best een uitdaging worden…

Wat vindt het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapeuten?

In het officiële standpunt staat te lezen: “Het KNGF is een voorstander van contracteren wanneer er een balans is tussen belasting en beloning. Om dat te bereiken is het KNGF voortdurend in gesprek met zorgverzekeraars. Tijdens deze gesprekken is er aandacht voor de positie van zowel gecontracteerde- als ongecontracteerde fysiotherapeuten.” Op de website van het KNGF lees je het volledige standpunt over ongecontracteerd werken.

Uiteindelijk is het aan jezelf om te beslissen wat voor jou het beste werkt. Het kan helpen om er met vakgenoten over te praten. Hoe denken zij over contractvrij werken? Benader ook eens iemand die de stap al heeft gemaakt. Bevalt het? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Neem de tijd voor deze beslissing en vraag waar nodig hulp. Bijvoorbeeld aan het KNGF. Het KNGF helpt jou om een afweging te maken die het beste bij jouw situatie past.

Goed om te weten: het KNGF vertegenwoordigt alle fysiotherapeuten binnen het zorgstelsel, gecontracteerd of niet. Alle aangesloten fysiotherapeuten mogen hen benaderen met vragen over de rechten en plichten die bij een contract horen.

Deel met anderen