Red je rug 1: Tips en oefeningen voor een gezonde wervelkolom

Geschreven door FysioSupplies, 08-07-24 05:00:00
Social Share

Rugpijn is een probleem dat steeds meer mensen treft, ongeacht hun leeftijd. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar het effect is altijd hetzelfde: een afname van de kwaliteit van leven en mobiliteit. Wanneer rugpijn toeslaat, is de eerste impuls vaak om pijnstillers te nemen. Helaas verlichten deze alleen de symptomen en pakken ze de oorzaak van het probleem niet aan. Gelukkig zijn er methoden om rugpijn te voorkomen of zelfs langdurige pijn te verlichten. Lees er meer over in dit blog

Wie loopt risico op rugproblemen?

Een zittende levensstijl vormt een aanzienlijke bedreiging voor de wervelkolom. De wervelkolom wordt ondersteund door talloze spieren, bekend als de diepe rugspieren, die een soort spierkorset vormen. Deze spieren zijn cruciaal voor het behouden van een juiste uitlijning van de wervelkolom en verminderen de belasting op de rug.

Wanneer je lange tijd zit (zoals veel kantoormedewerkers en chauffeurs), raken deze diepe rugspieren vermoeid en verzwakt. Dit leidt tot een slechte houding, waarbij de rug rond wordt en de wervelkolom pijnlijk overbelast raakt. Bovendien resulteert langdurige inactiviteit in verminderde mobiliteit, waardoor de wervelkolom kwetsbaarder wordt voor blessures.

Er zijn veel andere situaties die een negatieve invloed hebben op de wervelkolom. Een slecht bewegingspatroon, zoals het verkeerd tillen van zware voorwerpen of een verkeerde techniek bij het opstaan uit een stoel, kan de wervelkolom belasten. Daarnaast kunnen intense sportactiviteiten zonder de juiste voorbereiding de wervelkolom overbelasten, vooral als je een dag lang stil hebt gezeten of net begint met een nieuwe sport en te intensieve oefeningen kiest. Zwangerschap is ook een zware belasting voor de wervelkolom vanwege het extra gewicht dat gedragen wordt.

Hoe rugpijn te voorkomen?

"Oefeningen voor een gezonde wervelkolom" kunnen zeer nuttig zijn. Deze oefeningen, die elementen van Pilates, stretchen, yoga en revalidatie combineren, hebben als doel de gezondheid van de wervelkolom te verbeteren. Ze richten zich op het mobiliseren en stabiliseren van de wervelkolom, evenals het strekken en ontspannen van de spieren.

Mobilisatie-oefeningen

Ook wel correctieve oefeningen genoemd, deze hebben als doel de natuurlijke mobiliteit van de wervelkolom te herstellen, waardoor deze minder vatbaar wordt voor blessures en schade. Mobilisatie-oefeningen helpen om de bewegingsvrijheid van de wervelkolom te vergroten en eventuele stijfheid te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn cat-cow stretch, waarbij de wervelkolom afwisselend gebogen en gestrekt wordt, en het uitvoeren van rotaties om de flexibiliteit te verbeteren.

Stabilisatie-oefeningen

Deze oefeningen versterken de diepe spieren, waardoor ze langer in staat zijn de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden. Sterkere spieren ondersteunen de wervelkolom effectief tijdens beweging en activiteit. Stabilisatie-oefeningen richten zich op het versterken van de kernspieren, waaronder de buik- en rugspieren. Planken, bruggen en bird-dog oefeningen zijn effectieve manieren om de kernspieren te versterken en de stabiliteit van de wervelkolom te verbeteren.

Stretch- en ontspanningsoefeningen

Deze oefeningen verlichten overmatige spierspanning en contracturen veroorzaakt door stress of een slechte houding, wat zorgt voor ontspanning en een gevoel van rust. Stretch- en ontspanningsoefeningen helpen om de flexibiliteit te vergroten en spierspanning te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn de child’s pose, waarbij de rugspieren gestrekt en ontspannen worden, en het uitvoeren van voorwaartse buigingen om de hamstrings en lage rugspieren te strekken.

Hoe te trainen?

Voor degenen die nieuw zijn met fysieke activiteit, zijn "gezonde wervelkolom" oefeningen ideaal. Bewegingen worden zorgvuldig en rustig uitgevoerd, gecoördineerd met ademhaling en persoonlijke mogelijkheden. Deze oefeningen leren lichaamscontrole en correcte bewegingstechnieken, essentieel voor het dagelijks leven en de veiligheid van de wervelkolom.

Consistentie is cruciaal bij "gezonde wervelkolom" oefeningen. Regelmatige training is noodzakelijk om de gewenste resultaten te bereiken. Het investeren van tijd en moeite in deze oefeningen kan leiden tot een lang, comfortabel leven zonder rugpijn.

Een goed trainingsprogramma begint met een warming-up om de spieren op te warmen en de bloedcirculatie te bevorderen. Dit kan bestaan uit lichte cardio-oefeningen zoals wandelen of fietsen. Daarna kunnen mobilisatie-oefeningen worden uitgevoerd om de wervelkolom los te maken en voor te bereiden op de stabilisatie-oefeningen. Na de stabilisatie-oefeningen is het belangrijk om stretch- en ontspanningsoefeningen uit te voeren om de spieren te ontspannen en eventuele spanning te verminderen.

Het is ook belangrijk om te letten op je houding gedurende de dag. Probeer een ergonomische werkplek in te richten en neem regelmatig pauzes om even te bewegen en te strekken. Vermijd langdurig zitten en probeer afwisselend te staan en te zitten. Let ook op je houding tijdens dagelijkse activiteiten zoals tillen en dragen van zware voorwerpen.

Wat nu?

In het volgende artikel worden verschillende oefeningen gepresenteerd die de gezondheid van de wervelkolom ondersteunen. Bezoek ook het YouTube-kanaal voor gratis "gezonde wervelkolom" trainingen. Door deze oefeningen regelmatig te doen en aandacht te besteden aan je houding en bewegingen, kun je rugpijn voorkomen en een gezonde wervelkolom behouden.

Producten die je kan gebruiken bij het trainen

Tiguar slam ball
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 21,94 Regular Price € 22,35
Configureren
Tiguar comfort mat
Vanaf € 46,57 Regular Price € 95,00
plus minus
Tiguar pu dumbbell (1pc)
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 3,94 Regular Price € 7,99
Configureren
Tiguar Pump power gym
€ 120,32
plus minus
Deel met anderen