Pijn bij wandelen, wat kan ik er tegen doen?

Geschreven door FysioSupplies, 14-04-24 09:00:00
Social Share

Sinds Corona is wandelen de absolute nummer één activiteit. Zeker nu de lente weer in volle gang is! Zo heeft Wandelnet.nl een onderzoek gedaan onder thuiswerkend Nederland. Hieruit blijkt dat 55% dagelijks en 32% geregeld wandelt tijdens het thuiswerken. Ook blijkt dat net iets meer dan de helft (56%) hiervoor speciale goed ondersteunende sport- of wandelschoenen aantrekt.* Wandelen is natuurlijk erg gezond, bewegen is goed voor het hart, de bloedvaten, botten en spieren. Ten opzichte van veel sporten is wandelen veiliger voor de gewrichten omdat de bewegingen gecontroleerd zijn, waardoor de kans op een blessure kleiner zou zijn. Toch blijkt wandelen blessure gevoeliger te zijn dan wellicht verwacht. Blessures ontstaan meestal doordat ons lichaam niet gewend is aan deze langere lage inspanning of wanneer we verkeerd schoeisel hebben.

Wat zijn de meest voorkomende klachten onder wandelaars?

Het is van belang om met een klacht altijd een zorgprofessional te raadplegen. In veel gevallen is dit de huisarts en of een fysiotherapeut. Zij kunnen met je een indicatie stellen en samen werken jullie aan een concreet behandelplan. Hulpmiddelen zoals braces, zooltjes of compressiekousen zijn hier veelal een onderdeel van. Hieronder lees je meer over veel voorkomende klachten bij wandelen.
 

Het maken van een misstap, veelal op oneffen terrein, komt veel voor. Je let even niet op waar je loopt en hebt daardoor de stoeprand niet gezien. In veel gevallen is je lichaam met behulp van speciale zintuigen in staat dit op te vangen. Maar in sommige gevallen verzwik of verstuik je je enkel. Een erg vervelende en pijnlijke blessure. Direct na de blessure kun je het beste de enkel niet meer belasten en de enkel hoog houden. Het wordt aangeraden om je enkel te koelen met een icepack, zoals argicalm, om zwelling en pijn tegen te gaan. Als de ergste pijn over is kan de enkel weer gecontrolleerd belast worden. Hier begint de herstelfase. Een compressiebrace kan in deze fase ondersteuning te bieden en helpt zwelling te voorkomen. Hierdoor kun je vaak de enkel relatief snel weer belasten tijdens dagelijkse activiteiten. De laatste fase is de hervattingsfase, in deze fase worden alle gewenste activiteiten weer opgestart. Afhankelijk van de situatie en de wens voor activiteit kan een brace je helpen. Deze enkelbraces geven je mentaal, maar ook biomechanische steun. De ongewone beweging wordt door de enkelbrace geremd en/of voorkomen.

Herstelfase: Malleo soft – Malleo Action

Hervattingsfase: Silistab malleo – Ligastrap malleo – Malleo dynastab – Malleo dynastab Boa

Thuasne Malleo Soft Enkelbrace
Vanaf € 17,51 Regular Price € 22,55
plus minus
Thuasne Malleo Dynastab Boa Enkelbrace
Vanaf € 47,99 Regular Price € 72,95
plus minus
Bauerfeind MalleoTrain S
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 39,95 Regular Price € 47,00
Configureren
Thuasne Ligastrap Malleo Enkelbrace
Vanaf € 31,84 Regular Price € 52,95
plus minus

Achillespeesblessure

Je achillespees loopt vanaf je hak over in je kuitspier. Bij wandelen belast je deze pees licht gedurende een lange tijd. Juist door het gegeven langere tijd kan er een achillespeesblessure ontstaan. Veelal is het in de vorm van een ontsteking (tendinitis). Net zoals bij een verstuikte of verzwikte enkel, kan je de pijn verlichten door het gewricht te koelen met een icepack, Argicalm. Ook een speciale enkelbrace Silistab Achillo kan de pijn verlichten en het herstel bevorderen. Deze brace heeft een speciaal ontworpen hielkussen om de achillespees te ontzien tijdens activiteiten. Ook worden nachtspalken vaak geadviseerd bij peesklachten. Deze spalk voorkomt peesverkorting tijdens de nacht.

Pijn in de voetzool

Je voeten krijgen het met wandelen natuurlijk flink te verduren. Pijnlijke voetzolen vermoeide voeten zijn dan ook erg herkenbaar na het wandelen. Bij overbelasting kan dit leiden tot hielspoor, facilitis planaris of andere voetklachten. Telkens bij het neerzetten van de voet kan het erg pijnlijk zijn. Bij een hielspoor kun je kiezen voor een behandeling met bijvoorbeeld shockwave. Maar veelal wordt er ook gekozen voor een speciale zool. Deze kan volledig op maatgemaakt worden door een podotherapeut of podoloog. Echter in veel gevallen helpen dempende hieltjes zoals de Pedi Pro Softer met een speciale zwachtere spot ter hoogte van de hak ook erg goed.

Kniepijn

We spreken bewust over kniepijn, omdat er verschillende blessures kunnen ontstaan door lopen. Zo kan een knie overbelast worden, waarbij het belangrijk is om de knie rust te geven. Ook kan artrose de pijn veroorzaken. Daarnaast kan instabiliteit het lopen onprettig maken. Tot slot kan het ook zeker zijn dat pezen door overbelasting ontsteken. Kortom, pijn in de knie kan komen door diverse oorzaken. Zeker is het belangrijk om bij een acute knieblessure te koelen met Argicalm. Een brace kan je weer op weg helpen om je wandeling weer sneller en beter op te pakken.

Welke type kniebrace is geschikt?
 
Algehele kniepijn: Genusoft – Genuaction – Genu promaster

Instabiliteit in de knie: Ligastrap genu – Genu dynastab – Ligaflex genu

Aandoening aan peesaanhechting: Genu Promaster

Aandoening knieschijf: Genu pro Comfort – Patella reliever

Thuasne Genu Action Knee Brace
Vanaf € 19,00 Regular Price € 34,04
plus minus
Thuasne Genu Dynastab Kniebrace
Vanaf € 59,85 Regular Price € 67,99
plus minus
Thuasne Genu Promaster
Vanaf € 56,37 Regular Price € 68,46
plus minus
JuzoFlex Genu Xtra 1810
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 47,67
Configureren

Vermoeide of opgezwollen benen

Ook kan door het wandelen vermoeide of zelf opgezwollen benen ontstaan. Vocht wordt dan niet effectief afgevoerd tijdens het lopen. Dit kan duiden op een verminderde werking van het vatenstelsel. De aderkleppen sluiten niet voldoende waardoor vocht niet goed kan worden afgevoerd.

Het dragen van compressiekousen is niet alleen verstandig bij klachten, maar ook ter preventie. Compressiekousen ondersteunen je aderen en zorgen ervoor dat jij beter en langer kan blijven wandelen.

Dameskousen: Venoflex Kokoon – Venoflex Simply coton fin

Herenkousen: Venoflex Fast coton

Herzog PRO Compressiekousen
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 30,24 Regular Price € 54,95
Configureren
McDavid Elite recovery compressiesokken Paar
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 33,05 Regular Price € 44,64
Configureren
Venoflex Kokoon Klasse 2 Sokken
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 25,48 Regular Price € 25,48
Configureren
Venoflex Fast Coton 2 Compressie Kniekous Dames
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 32,95
Configureren

Waardoor is mijn blessure ontstaan?

Jouw blessure kan door meerdere oorzaken zijn ontstaan, hieronder worden een aantal mogelijke oorzaken genoemd:

· Een geforceerde beweging (bijvoorbeeld een verstuiking)
· Overbelasting
· Onvoldoende demping
· Overgewicht
· Onjuiste wandeltechniek
· Een (chronische) aandoening

Uiteraard kunnen deze factoren elkaar versterken, als je bijvoorbeeld overgewicht hebt dan kan onjuiste demping jouw gewrichtsklacht verergeren.
 

Wat kan ik doen om klachten te voorkomen?

Het aller belangrijkste is om het wandelen verantwoord op te bouwen. Zorg ervoor dat je lichaam gaat wennen aan de inspanning en overvraag je lichaam niet direct met een lange afstand. Drink en eet ook tijdens het wandelen. Met name wanneer de inspanning langer gaat duren. Neem rust na een inspanning en zorg dat je gezond eet en drinkt. Daarnaast is het aan te bevelen goede schoenen aan te schaffen. Stevige wandel- sportschoenen verlagen de kans op een blessure. Ook het preventief dragen van goede ondersteunende sokken (compressiesokken) is aan te raden. Zie hierboven ons complete pakket aan medische compressiekousen.

* Bron: Wandelnet.nl

Deel met anderen