Medical Taping bij diverse arm- en handklachten

Geschreven door FysioSupplies, 09-01-19 11:23:00
Social Share

Arm- en handklachten kunnen behoorlijk beperkend zijn in het dagelijks leven. Gelukkig kan Medical Taping ingezet worden om te zorgen voor pijndemping en sneller herstel bij diverse klachten. Een aantal van deze klachten behandelen we in dit artikel.

Medical Taping bij een golfarm

Bij een golfarm ontstaan er vaak pijnklachten aan de binnenkant van de elleboog rond de epicondylus medialis. Deze pijn is vooral voelbaar wanneer de onderarm naar binnen wordt gedraaid. Anders dan de naam doet vermoeden ontstaat de klacht meestal niet door golf. De klachten ontstaan vaak geleidelijk door activiteiten waarbij je vaak en langdurig de onderarm flexoren aanspant. Dit kunnen verschillende soorten sporten zijn. Vooral wanneer je veel werkt met gereedschap loop je een hoger risico op een golfarm. Ook door het tillen van zware voorwerpen kan er overbalasting ontstaan. De pijn van een golfarm kan ook uitstralen naar de pols en de onderarm.

De tape meet je af in gerekte positie. Houd daarbij rekening met een tapeconstructie die op de handrug begint. Vervolgens knip je twee vingeruitsparingen in de tape zodat deze om de middel- en ringvinger kan worden geschoven. Leg de basis van de tape op de handrug terwijl deze in neutrale positie wordt gehouden. Het is altijd belangrijk voor de hechting van het tape dat de tape goed wordt aangedrukt.

De tweede tape is bedoeld om de m. pronator te activeren. De basis van de tape wordt aangebracht op de mediale epicondylus (punctum fixum). Breng de tape aan in de richting van de insertie van de spier (facies lateralis radii). Zorg ervoor dat de arm weer gestrekt is tijdens het aanbrengen. Op deze manier heb je het tape voor een golfarm of een golfelleboog aangebracht!

Medical tapes

CureTape 5 meter x 5 cm
Vanaf € 9,95
plus minus
CureTape Sports kinesiology tape (5cm x 5m)
Vanaf € 9,95
plus minus
KT Tape Roll Pro Precut 5 mtr x 5 cm
Vanaf € 20,27 Regular Price € 26,94
plus minus
Pure2Improve kinesiology tape 2 pcs
Vanaf € 12,50
plus minus

Medical Taping bij een tennisarm

Anders dan de naam doet vermoeden, is de sport tennis lang niet altijd de oorzaak van een tennisarm. Bij slechts 5% van de gevallen is tennis de oorzaak. Een tennisarm, ook wel tenniselleboog genoemd, ontstaat door een herhaling van dezelfde beweging zoals schilderen of muisgebruik. Hierbij wordt de onderarm veel gebruikt. Het is van belang dat je de arm wel blijft bewegen. Pijnklachten zijn vooral te voelen aan de buitenzijde van de elleboog ter hoogte van het laterale epicondyl. Het is ook mogelijk dat de pijn uitstraalt naar de onderarm.

Meet de tape af in gerekte positie. De basis leg je distaal van het handgewricht in licht gestrekte positie aan. De hand blijft in neutrale positie. Extendeer de elleboog en breng de hand in palmairflexie. Daarna leg je de detoniserende tape aan met lichte rek in het verloop van de onderarm richting proximaal naar de elleboog over de extensoren. De ankers leg je zonder rek aan. Het is hierbij ook weer van belang dat de medical tape goed wordt aangedrukt.

De zwarte tape activeert de m. supinator. Deze leg je aan met de elleboog iets naar binnen gedraaid en in lichte flexie. Het beginpunt van de tape is op de laterale epicondylus op de origo van de m. supinator. Breng de tape richting het proximale deel van de radius aan.

 

Medical Taping bij Carpaal Tunnel Syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een van de meest voorkomende compressiesyndromen van de armzenuwen. De klachten ontstaan door een constante druk op de nervus medianus in de carpaal tunnel. Bij het Carpaal Tunnel Syndroom kan er pijn in de vingers en handen optreden. Ook kan er sprake zijn van krachtverlies in de hand.

Meet de CureTape af in gerekte positie. Houd er bij het afmeten van de tape rekening mee dat de tapeconstructie op de handrug begint. Knip vervolgens twee vingeruitsparingen in de tape zodat deze over de ring- en middelvinger kan worden geschoven. De handrug dient in neutrale positie te worden gehouden.

Draai de hand naar buiten en breng deze in dorsaalflexie. Breng nu de detoniserende tape met lichte rek aan richting de mediale epicondylus humeri over de flexoren van de onderarm. De ankers van deze tape breng je zonder rek aan.

Medical Taping bij een skiduim

Een skiduim is een acuut trauma aan het duimgewricht dat vaak acuut ontstaat. De klacht komt veel voor bij skiërs maar kan ook worden opgelopen tijdens andere sporten of werkzaamheden. Bij skiduim is het gewrichtsbandje van het knokkelgewricht (MCP-I gewricht) verslapt, opgerekt of ingescheurd. Bij een acuut trauma kan er zwelling of verkleuring ontstaan. De klacht is vooral te voelen aan de binnenkant van de duim ter hoogte van het MCP-I gewricht waardoor het bewegen van de duim pijnlijk kan zijn.

Zolang het duimgewricht niet afgescheurd is, kan met Medical Taping pijndemping worden gerealiseerd ter ondersteuning van de therapeutische behandeling.

Met twee stroken CureTape kan deze blessure worden getapet.

Strook 1: 0,5 cm breed en 15 tot 20 centimeter lang.

Strook 2: 1 tot 1,5 cm breed en 25 tot 30 cm lang.

De basis van de eerste strook tape leg je aan zonder spanning aan de radiale kant van de duimmuis. Vervolgens gebruik je de ligament-techniek om een kruis te maken over de mediale zijde van het eerste MCP-I gewricht. Eindig aan de dorsale kant.

De basis van de tweede strook leg je aan zonder rek op de binnenzijde van het eerste MCP-I gewricht. Daarna leg je de tape met lichte rek over de palmaire kant van het handgewricht terug naar de basis van de metacarpale-falange. De strook tape vormt als het ware een 8.

Video's over tapen

Deel met anderen