Lichaamsbeweging als onderdeel van de menselijke natuur

Geschreven door FysioSupplies, 18-06-24 08:00:00
Social Share

Lichaamsbeweging is intrinsiek aan de menselijke natuur. Coaches, trainers en opvoeders die gezonde levensstijlen promoten, benadrukken dat het menselijk lichaam ontworpen is voor diverse vormen van beweging, die diep geworteld zijn in ons DNA. Duizenden jaren geleden waren beweging, behendigheid en een goede fysieke conditie essentieel voor overleving. 

Lichaamsbeweging als Onderdeel van de Menselijke Natuur

Moderne vooruitgang in technologie en maatschappij heeft echter vaak een zittende levensstijl tot gevolg, wat ingaat tegen deze natuurlijke aanleg. Tegenwoordig leidt een aanzienlijk deel van de bevolking een sedentair bestaan, ondanks de vele moderne gemakken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gebrek aan lichaamsbeweging en langdurig zitten wereldwijd de vierde belangrijkste oorzaak van overlijden, na ziekten zoals hypertensie, diabetes en roken.

Hoewel bewegingsloosheid niet direct dodelijk is, verslechtert het geleidelijk onze kwaliteit van leven en draagt het bij aan wat vaak 'beschavingsziekten' worden genoemd. Deze chronische gezondheidsproblemen kunnen leiden tot vroegtijdige sterfte.

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, hardlopen, zwemmen en eenvoudige handmatige taken, vormt een biologisch mechanisme dat essentieel is voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en algeheel welzijn. Helaas leiden moderne levensstijlen vaak tot een overmatige calorie-inname en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Gezonde beweging

Een groot deel van het leven heb ik besteed aan intensieve fysieke activiteiten - eerst als sporter gedurende 19 jaar en de laatste 9 jaar als trainer. Sport, recreatie, trainingssessies en constant in beweging zijn voelen natuurlijk aan. Door deze ervaringen heb ik lichaamsbeweging leren zien als een diepgewortelde gewoonte die gedurende 90% van het leven is ontwikkeld.

Er wordt niet geloofd dat lichaamsbeweging altijd afhangt van motivatie. Net zoals honger ons aanspoort om te eten en vermoeidheid ons aanzet tot slapen, verlangt ons lichaam van nature naar beweging. Als coach is het de rol om bewustzijn te creëren over deze intrinsieke behoefte en mensen te voorzien van de tools voor hun fysieke ontwikkeling. Professionele begeleiding is van cruciaal belang in de strijd tegen de schadelijke effecten van een zittende levensstijl.

Voor wie zijn fitnessreis begint, is het essentieel te erkennen dat het lichaam biologisch is ontworpen om te bewegen - of het nu marcheren, rennen, klimmen of andere fysieke uitdagingen betreft.

Deze biologische behoefte is verankerd in de genen. Het gaat niet om bovenmenselijke vermogens van bewonderde vrienden die een actieve levensstijl leiden; iedereen heeft de capaciteit om beweging in het dagelijks leven te integreren. Ongeacht de specifieke vorm van lichaamsbeweging die wordt gekozen, is het belangrijkste dat men activiteiten kiest waar men plezier aan beleeft en voldoening uit haalt.

In de zoektocht naar gezondheid en welzijn bestaat er geen one-size-fits-all oplossing of perfect trainingsregime. Succes hangt af van educatie, bewustzijn, het regelmatig vormen van gewoonten en de begeleiding van deskundige mentoren, coaches, diëtisten en fysiotherapeuten.

Als ervaren coach begrijpt men dat het creëren van bewustzijn onder degenen die men traint een uitdagend maar uiterst lonend doel is. Dit is waar principes zoals KAIZEN, gericht op continue verbetering door kleine, geleidelijke veranderingen, van onschatbare waarde blijken.

Of men nu net begint of zijn actieve levensstijl wil behouden, het opbouwen van gewoonten zoals het dagelijks wandelen van 10.000 stappen - aanbevolen door de WHO - of het volgen van de 3 x 30 x 130 regel voor matige intensiteit van lichaamsbeweging kan levensveranderend zijn. Onthoud, het sleutelwoord is het vinden van activiteiten die men leuk vindt, want plezier in beweging is de poort naar blijvende gewoonten en optimale gezondheid.

Laten we onze biologische erfenis eren door beweging te omarmen als een fundamenteel aspect van welzijn. Blijf bewegen - uit liefde voor activiteit!

 

Blog door Monika Stryjewska Tiguar

 

Producten die helpen bij een gezonde levensstijl

Tiguar safety plus ball
Vanaf € 23,95 Regular Price € 41,32
plus minus
Baseline draagbare lichaamsvetmeter
Tiguar comfort mat
Vanaf € 46,57 Regular Price € 95,00
plus minus
12% korting
GO-KETO Glucose Ketonen Meter Kickstart Set (incl. 10 ketonen strips) - Swiss Point Of Care
Special Price € 35,00 Regular Price € 39,95
plus minus
Sissel Tour Lendensteun
Vanaf € 26,96 Regular Price € 36,37
plus minus
Hyper Vest Elite Weightvest
Vanaf € 275,00
plus minus
18% korting
87-000043-U-Sport-Magnesium-Muscle-Care-Spray-200ml-ZONDER-2.jpg
Special Price € 12,77 Regular Price € 15,50
plus minus
CanDo Digi-Extend handtrainer met 14 banden
Tiguar weight plates
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 23,15 Regular Price € 30,50
Configureren
Tiguar Pump power gym
€ 120,32
plus minus
Tiguar slam ball
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 21,94 Regular Price € 22,35
Configureren
18% korting
Medisana BU 510 Bovenarm Bloeddrukmeter
Special Price € 32,62 Regular Price € 39,91
plus minus
TANITA DC-240 MA
€ 1.875,50
plus minus
Tiguar Boxing bag
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 169,40
Configureren
Triggerpoint MB2 Roller
€ 29,90
plus minus
Mission 3-in-1 Cholesterol Meter (zonder strips)
Micro spirometer
€ 1.369,03
plus minus
6% korting
Tiguar plyo soft box V2 set
Special Price € 1.649,99 Regular Price € 1.754,50
plus minus
Tiguar Kettlebells
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 18,94 Regular Price € 24,20
Configureren
Deel met anderen