Lage rugklachten: zo zit dat + behandeling

Geschreven door FysioSupplies, 31-05-23 12:00:00
Social Share

Pijn in de onderrug is een veelvoorkomend probleem. Ongeveer 80% van de mensen heeft er weleens last van. Het vervelende aan lage rugklachten is dat de oorzaak vaak niet bekend is. Dit maakt het voor fysiotherapeuten lastiger om patiënten te behandelen.

Fysiotherapeuten krijgen vaak patiënten met lage rugklachten in hun praktijk. Er zijn verschillende soorten lage rugklachten. Het volledig voorkomen van lage rugklachten is vaak onmogelijk, maar er zijn verschillende tips om het risico te verkleinen. In dit artikel lees je over de verschillende soorten klachten en wat je als fysiotherapeut het beste kunt doen.

Welke soorten rugklachten zijn er?

Lage rugklachten zijn onder te verdelen in specifieke rugklachten en aspecifieke rugklachten. Rugklachten waarbij de oorzaak duidelijk is, worden specifieke rugklachten genoemd. Voorbeelden hiervan zijn een hernia, een ontsteking of osteoporose. Wanneer het onbekend is waar de pijn in de rug vandaan komt, spreken we van aspecifieke rugklachten.

Aspecifieke rugklachten

In meer dan 90% van de gevallen is er sprake van aspecifieke rugklachten. Vaak gaat het om een verstoorde balans tussen de belasting en de belastbaarheid. Ook kunnen de klachten door een verkeerde lichaamshouding ontstaan. Instabiliteit in de onderrug kan leiden tot een instabiele wervelkolom, wat voor lage rugklachten zorgt. De meest voorkomende symptomen bij lage rugklachten zijn stijfheid en pijn in de onderrug. Deze pijn straalt uit naar de billen en/of benen.

Acute versus chronische rugklachten

Naast specifieke en aspecifieke rugklachten, zijn lage rugklachten onder te verdelen in acute en chronische rugklachten. Acute rugklachten zorgen voor pijn in de rug die 0 tot 6 weken aanhoudt. Deze rugklachten gaan vanzelf weer over en zijn niet zorgwekkend. Bij 75 – 90% van de mensen verdwijnen de rugklachten binnen 6 weken vanzelf. 

Wanneer er na deze periode nog steeds klachten zijn, is er sprake van chronische rugklachten. Chronische rugklachten houden aan en kunnen invloed hebben op veel activiteiten in het dagelijks leven van een patiënt. Zo kan een patiënt arbeidsongeschikt worden verklaard, omdat hij bepaalde werkzaamheden niet meer kan verrichten. 

Behandeling van lage rugklachten

De fysiotherapeutische behandeling verschilt voor acute en chronische lage rugklachten. Hieronder lees je voor beide situaties hoe je de patiënt het beste kunt helpen. 

Advies bij acute lage rugklachten

Als iemand acute lage rugklachten heeft, gaan deze meestal vanzelf over.  Behandeling door een fysiotherapeut is niet per se noodzakelijk. Wanneer een patiënt met acute lage rugklachten toch langskomt, kun je adviseren hoe diegene het beste rugspieren kan trainen. Ook kun je de patiënt informeren over de juiste tiltechniek en zithouding. 

Behandeling van chronische lage rugklachten

Wanneer er sprake is van chronische lage rugklachten, zal de pijn niet zomaar overgaan. De fysiotherapeut kan een patiënt met chronische lage rugklachten behandelen door te kijken naar zijn houding en dagelijkse activiteiten. Op basis hiervan kunnen oefeningen worden voorgeschreven die de pijn verlichten. In onderstaande video zijn wat oefeningen te zien die helpen bij het versterken van de onderrug. Naast het voorschrijven van oefeningen zijn er ook andere methoden om de rugklachten te verminderen, zoals dry needling en het dragen van een rugbrace. Braces zijn klinisch bewezen effectief bij lage rugklachten. Een brace zorgt voor een snellere afname van pijn en beter herstel.

Producten die helpen bij rugklachten

Thuasne LombaStart Rugbrace
Vanaf € 53,00 Regular Price € 58,71
plus minus
29% korting
McDavid Tailleband - One Size
Special Price € 28,50 Regular Price € 39,95
plus minus
FUTURO Stabiliserende Rugbandage
Vanaf € 49,07 Regular Price € 67,35
plus minus

Lage rugklachten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Als fysiotherapeut kun je jouw patiënten daarom informeren over hoe ze lage rugklachten kunnen voorkomen. Dat kun je doen aan het einde van een behandeling of door je kennis via een (digitale) folder te delen. Hierbij alvast vier tips waarmee de patiënt lage rugklachten kan voorkomen.

1. Blijf in beweging 

Ten eerste is het belangrijk dat een patiënt genoeg beweegt. De kans op recidiverende rugklachten verkleint namelijk als de conditie in orde is. 

2. Doe rugversterkende oefeningen 

Vraag de patiënt om de rugversterkende oefeningen uit de YouTube-video doen.
Het versterken van de onderrug helpt niet alleen om lage rugklachten te behandelen, maar ook om deze te voorkomen. 

Daarnaast helpt het om de billen te liften en de benen te strekken. De meest effectieve oefening om de billen te liften is door op de rug te gaan liggen met de voeten plat op de grond. Vervolgens moeten de bilspieren worden opgetild van de vloer. Dit moet 10 seconden worden vastgehouden. Benen strekken kan door op de grond te gaan zitten, met de benen uit elkaar. Ga vervolgens met de hand zover mogelijk richting de enkel en houdt dit ook 10 seconden vast. Wissel dit af op beide enkels. 

3. Ontspan

Stress kan een oorzaak zijn van lage rugklachten. Andersom kunnen rugklachten de stress ook weer verergeren. Het is dus belangrijk om te ontspannen, zodat stress kan worden vermeden en rugklachten worden voorkomen.

4. Zorg voor een goede houding

Het is belangrijk dat er een goede houding wordt aangenomen tijdens het zitten of tillen van spullen. Zorg bij het zitten voor een stoel die genoeg ondersteuning biedt aan de onderrug.

Bij het tillen is het belangrijk om zo min mogelijk voorover te bukken. Buig door de benen, zodat er wordt getild met de benen en niet met de rug. Het is belangrijk dat de rug hierbij wordt recht gehouden. Ga weer omhoog met een rechte rug en strek de benen. Zorg dat de patiënt bij een draaibeweging ook de voeten verplaatst, dus niet alleen de rug. 

Deel met anderen