Keto en sporten: je gids om aan een keto-dieet te werken

Geschreven door FysioSupplies, 18-12-20 09:33:00
Social Share

Trainen is fantastisch om je welzijn en gezondheid te verbeteren. Een Keto-dieet is een geweldige manier om af te vallen en andere gezondheidsvoordelen te ervaren. Maar zijn keto en sport wel te combineren? Gaat het je prestaties negatief of positief beïnvloeden?

Een keto-dieet zal de manier waarop je lichaam energie verkrijgt, veranderen. Je lichaam gaat namelijk over op vet als je belangrijkste energiebron i.p.v. koolhydraten. Tijdens het trainen heeft je lichaam energie nodig om de prestaties op peil te houden en het veranderen van je energiebron heeft hier natuurlijk invloed op.

Gelukkig kun je deze twee perfect combineren en vullen ze elkaar zelfs aan, als je in staat bent om de balans te vinden.

Trainen tijdens ketose

Om ervoor te zorgen dat je lichaam vet als primaire energiebron gebruikt, moet je dieet een hoog vetgehalte, matig eiwitgehalte en weinig koolhydraten bevatten.

Het doel van het ketogeen dieet is om je lichaam in ketose te brengen. Je lichaam verbrandt dan vet. Wanneer je vervolgens gaat trainen heeft je lichaam meer energie nodig. Daarom is het belangrijk vet toe te voegen. En ook dat je de juiste (MCT Olie) vetten kiest.

Bij de overgang naar ketose verlies je naast vet ook vocht. In dat vocht zitten veel belangrijke mineralen. Als je die mineralen niet aanvult kan je je rillerig en grieperig voelen. Deze zogenaamde “keto-griep” is helemaal niet nodig als je elektrolyten als supplement neemt.

Als je hier goed op let zal je merken dat je meer energie krijgt en juist beter en langer kunt presteren.

Hoe zit het met de macro’s tijdens een keto dieet?

Hoeveel energie je nodig hebt voor een training hangt ook af van het soort oefening dat je doet, de intensiteit ervan en of je normaal gesproken een inactief of erg actief leven leidt.

De meest nauwkeurige manier om je koolhydraten inname te bepalen is om een keto calculator te gebruiken. Zo heb je een richtlijn voor hoeveel je moet eten. Je krijgt een inschatting in het vet, de eiwitten, koolhydraten en calorieën die je elke dag binnen zou moeten krijgen voor de gewenste resultaten.

Voordat je volledig overstapt op keto kan je als eerste beginnen om koolhydraatarm te gaan leven zodat je kan merken wat voor een effect het schrappen van koolhydraten heeft op je prestaties en algehele gezondheid. Het is in elk geval belangrijk het niet zomaar te gaan proberen, maar als eerste een jezelf een doel te stellen en een plan te maken.

Daarnaast is het handig om je ketonen waarde onder controle te houden met behulp van bloedketonenmeters, ademketonenanalysatoren of urineanalysestrips. Zo weet je zeker dat je in ketose bent en alle voordelen van het keto-dieet plukt.

Gezondheidsvoordelen van trainen met een keto-dieet

In het begin kan keto best even wennen zijn. Je moet immers wennen aan een andere manier van eten. Gelukkig went het snel en kan je profiteren van de gezondheidsvoordelen die komen met volgen van een keto dieet.

  • Je valt af

In topconditie zijn en afvallen, dat kan met het keto dieet. Je lichaam blijft namelijk constant vet verbranden. Als je vervolgens zorgt dat je ook let op je calorieën en niet te veel eet zal je afvallen terwijl je ook je sportprestaties kan verbeteren.

  • Je vermindert de kans op ontstekingen

Wanneer je intensief sport heb je een grotere kans op ontstekingen in het lichaam. Suikers en sommige vetten dragen daar in hoge mate aan bij. Doordat je met keto suikers zwaar verminderd, zorg je ook voor minder kans op ontstekingen. Wat uiteindelijk ook weer zorgt voor een betere gezondheid.

  • Je bevordert je uithoudingsvermogen

Minder ontstekingen betekent ook dat er minder energie nodig is om dat te herstellen. Dat betekent dat er meer energie overblijft om langer door te kunnen gaan met bijvoorbeeld sporten en andere dingen in het leven.

Daarnaast blijf je met keto ook langer verzadigd wat er voor zorgt dat je meer energie houdt om door te kunnen gaan.

  • Stabieler energieniveau

Door het overstappen op ketose, zal je bloedsuikerspiegel automatisch dalen. Een hoge bloedsuiker zorgt altijd voor energieschommelingen. Denk maar aan de after dinner dip. Met keto heb je daar dus geen last van en zal je langer een energiek gevoel hebben. Gedurende de dag heb je dan minder last van pieken en dalingen. Op deze manier word je nooit verrast met een dip in je energie.

Je hersenen nemen ketonen ook veel beter op als energiebron dan glucose. Dat merk je gauw genoeg doordat je helder bent in je hoofd.

  • Behoud van spieren

Bij de meeste diëten verlies je ook spiermassa. Gelukkig is dit bij keto anders. Je lichaam heeft immers veel vet als je dat vergelijkt met koolhydraten, dus hoeft je lichaam minder snel je spiermassa op te eten wanneer je aan het droogtrainen bent. Het volgen van een keto-dieet kan juist zorgen voor een vergroting van het spiermassa. 

Conclusie

Keto en sporten kan een fantastische combinatie zijn. Je kunt vaak beter presteren en tegelijkertijd ook afvallen. Het is wel belangrijk dat je let op het nemen van de juiste vetten en je elektrolyten aanvult. Door keto met een duidelijk doel en plan te doen zal je zien dat het je vele voordelen zal brengen.

Producten die je kunnen helpen bij een keto-dieet

12% korting
GO-KETO Glucose Ketonen Meter Kickstart Set (incl. 10 ketonen strips) - Swiss Point Of Care
Special Price € 35,00 Regular Price € 39,95
plus minus
17% korting
ACON On Call GK Dual Kit - Swiss Point Of Care
Special Price € 25,00 Regular Price € 29,95
plus minus
Medisana MediTouch2 - Blood glucose meter MMOL
22% korting
GO-KETO Bloed Ketonen Teststrips voor GO-KETO meter (x 25) - Swiss Point Of Care
Special Price € 19,43 Regular Price € 24,95
plus minus
Deel met anderen