Hallux valgus: wat is het en hoe kies ik de juiste behandeling?

Geschreven door FysioSupplies, 18-07-23 11:00:00
Social Share

Bij een hallux valgus groeit de grote teen scheef in de richting van de andere tenen. Hierdoor ontstaat een knobbel die voor veel klachten kan zorgen. Ruim 30% van de volwassenen heeft last van een hallux valgus, vrouwen vaker dan mannen. In deze blog krijg je uitleg over hallux valgus en informatie over de oorzaak en symptomen. Als laatste informeren we je over mogelijke, fysiotherapeutische behandelingen.

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een standafwijking van de grote teen. Hierbij staat het middenvoetsbeentje naar buiten gedraaid en groeit de grote teen in de richting van de andere tenen. Vaak ontstaat er hierdoor een knobbel (bunion) aan de buitenkant van de grote teen. De uitstekende knobbel schuurt dan tegen de schoen. Hierdoor kunnen patiënten verschillende klachten krijgen zoals pijn, huidirritatie, ontsteking en open wonden.

Wat is de oorzaak van een hallux valgus?

De oorzaak van een hallux valgus is niet helemaal duidelijk. Het kan het gevolg zijn van hypermobiliteit van de gewrichten, een aangeboren afwijking en het overmatig naar binnen zakken van de voet.

Daarnaast lijkt de kans om een hallux valgus te ontwikkelen groter als patiënten strakke, nauwe schoenen of hoge hakken dragen. Dit komt doordat de tenen dan in een onnatuurlijke houding geplaatst worden. In landen waar mensen grotendeels op blote voeten lopen, komt een hallux valgus nauwelijks voor. In sommige families komt hallux valgus vaker voor, dan ligt een genetische oorzaak voor de hand. Verder komt het relatief vaker voor bij patiënten met ontstekingen in gewrichten (reumatoïde artritis). 

Wat zijn de symptomen van hallux valgus?

Patiënten met een hallux valgus kunnen de volgende symptomen ervaren:

  • Het middenvoetsbeentje staat naar buiten gedraaid en is pijnlijk.
  • De patiënt heeft moeite of pijn met lopen.
  • De huid rondom de knobbel (bunion) is vaak ontstoken of rood en gezwollen.
  • Voeten raken sneller vermoeid.
  • Nauwe en strakke schoenen verergeren de pijn.
  • Het looppatroon wordt aangepast, waardoor andere voetklachten kunnen ontstaan. 

Veel mensen hebben een lichte vorm van hallux valgus en ervaren geen klachten. Hierbij is behandeling niet noodzakelijk. Bij erge klachten is een behandeling wenselijk.

Hoe behandel je een patiënt met een hallux valgus?

De behandeling van een hallux valgus is meestal conservatief (zonder operatie). Je kunt patiënten het beste adviseren over het dragen van wijde schoenen en het aanmeten van steunzolen. Verder kun je oefeningen geven om de beweeglijkheid van de voet te behouden. 

Medical tape

Je kunt de patiënt helpen door de aangedane voet te tapen. Het gebruiken van medical tape bij een hallux valgus zorgt ervoor dat de pijn vermindert. Ook corrigeert de tape de hoek van de scheefstand. En de tape zorgt ervoor dat de grote teen in de juiste positie komt te staan. Wij raden je aan om het tapen door een fysiotherapeut te laten doen. Op deze manier heb je het beste resultaat! Mocht je het thuis willen proberen dan zie je hoe je een hallux valgus kunt tapen in de video hiernaast.

Hallux Valgus night splint
Vanaf € 23,76
plus minus
Bauerfeind Valguloc
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 17,97
Configureren
EasyTape
Vanaf € 6,69 Regular Price € 8,36
plus minus
CureTape 5 meter x 5 cm
Vanaf € 9,95
plus minus

Spalken en splinten

Sommige fysiotherapeuten behandelen een hallux valgus met spalken of plinten. Deze nachtspalk zou bijvoorbeeld goed kunnen helpen. Deze zorgt ervoor dat de grote teen in de juiste stand komt te staan. 

Wat kan FysioSupplies hierin betekenen?

FysioSupplies biedt verschillende soorten spalken of splinten aan om een hallux valgus mee te behandelen. Daarnaast bieden we verschillende soorten medical tape aan. Hiermee kan de grote teen/voet ingetapet worden voor pijndemping. De meeste producten in onze webshop zijn op voorraad, waardoor je de spullen snel ontvangt. En dat ook nog tegen een scherpe prijs! 

Deel met anderen