Fysiotherapie studeren: alles wat je moet weten

Geschreven door FysioSupplies, 30-08-23 11:00:00
Social Share

Het studiejaar 2023-2024 is weer begonnen! Daarom is het de hoogste tijd om de hbo-studie fysiotherapie eens in het zonnetje te zetten. Want wat houdt de studie in, waar kun je deze volgen en wat moet je weten voordat je begint? Je leest het allemaal in dit artikel. En voor de studenten die net begonnen zijn aan hbo fysiotherapie, hebben we tips om na het afstuderen een goede baan te vinden.

Wat leer je tijdens de studie fysiotherapie?

Tijdens de studie fysiotherapie word je voorbereid op het beroep van fysiotherapeut. Alle facetten van het vak komen tijdens de studie aan bod. Van het onderzoeken van klachten en het vaststellen van symptomen tot het opstellen van een behandelplan. Ook leer je behandeltechnieken waarmee je de klachten van patiënten kunt verminderen of wegnemen. Omdat je voornamelijk met mensen werkt, leer je ook hoe je met patiënten en vakgenoten moet communiceren. Tot slot zul je leren hoe je jouw werk administratief vast kunt leggen.

Opbouw van de studie

De studie hbo fysiotherapie duurt 4 jaar. Het is een combinatie van theorielessen, praktijklessen en stages. De meeste studenten kiezen voor een voltijd studie, maar er zijn ook mogelijkheden om deeltijd of duaal te studeren.

Propedeuse

In het eerste jaar van de studie moet je je propedeuse halen. De twee thema’s binnen de propedeuse zijn ‘patiënten met klachten aan het bewegings- of houdingsapparaat’ en ‘gezond bewegen’. Je leert bijvoorbeeld over anatomie, fysiologie en psychologie. De meest voorkomende ziektebeelden en behandelingen worden besproken.

Verdieping

Vanaf het tweede studiejaar verdiep je je in ingewikkeldere ziektebeelden. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten of neurologische aandoeningen. Je gaat stages lopen om op die manier praktijkervaring op te doen. Het vak fysiotherapie komt nu echt tot leven! Ook mag je een minor kiezen over een onderwerp naar keuze. Je sluit de studie in het vierde jaar af met een scriptie.

Verder studeren

Doorleren na je hbo-bachelor fysiotherapie? Dat kan door een master te volgen. Met een masteropleiding specialiseer je jezelf. Populaire specialisaties zijn bijvoorbeeld kinderen, geriatrie, oncologie en psychosomatische fysiotherapie.

Praktische informatie voor aankomende studenten

Lijkt het je leuk om fysiotherapie te studeren en fysiotherapeut te worden? Dan wordt het tijd om je te verdiepen in de praktische kant ervan. Zo moet je weten wanneer je wordt toegelaten, waar je kunt studeren en wat het kost. We hebben het alvast voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Voor hbo fysiotherapie moet je een mbo-opleiding (niveau 4) hebben afgerond of je havodiploma hebben behaald. Met een vwo-diploma word je ook toegelaten.
  • Voor een master fysiotherapie moet je eerst hbo fysiotherapie hebben afgerond.

Waar in Nederland kun je hbo fysiotherapie studeren?

De studie hbo fysiotherapeut wordt in heel Nederland aangeboden. Op dit moment kun je deze studie bij de volgende opleidingsinstituten volgen:

Wat kost een studie fysiotherapie?

Voor de hbo-opleiding fysiotherapie betaal je het wettelijk collegegeldtarief. Dit tarief wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Voor het schooljaar 2023-2024 is dat €2.314 per jaar. Als het je eerste opleiding op de hogeschool of universiteit is, dan betaal je tijdelijk de helft van het collegegeld: €1.157. De voorwaarden lees je op de website van de Rijksoverheid.

Hoe ziet de arbeidsmarkt voor fysiotherapeuten eruit?

Hieronder zie je informatie over de baankansen, de werkomgeving en het salaris van het beroep fysiotherapeut. De genoemde bedragen verschillen per moment, regio en vacature.

Wat zijn de baankansen als afgestudeerde fysiotherapeut?

Volgens het UWV is fysiotherapeut een kansrijk beroep (juni 2023). Kansrijk betekent dat er voldoende kansen zijn in het vinden van een baan. Vaak betekent dit dat er meer vacatures dan kandidaten zijn. Voor werkgevers is het dus lastig om iemand te vinden, terwijl er voor werkzoekenden voldoende keuze is! Het kan echter wel per regio verschillen hoeveel vacatures er zijn. Ook moet de praktijk open staan voor pas afgestudeerde fysio’s. In onze blog baankansen voor fysiotherapeuten lees je meer informatie over de arbeidsmarkt voor de fysiotherapeut. Het artikel is uit 2022, maar in grote lijnen nog steeds actueel.

Waar kun je aan de slag?

Als fysiotherapeut kun je natuurlijk in een fysiotherapiepraktijk gaan werken. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, zoals:

  • Sportvereniging
  • Ziekenhuis
  • Fitnessclubs
  • Verpleeghuis
  • Psychiatrisch ziekenhuis
  • Gezondheidscentrum
  • Revalidatiecentrum
  • Centrum voor meervoudig gehandicapten
  • Fysiotherapeut van profsporters / profteam
  • Ondernemer / zzp’er

Wat verdien je als fysiotherapeut?

Een studie moet meer dan ‘leuk’ zijn. Je wilt er later ook je brood mee kunnen verdienen. Daarom zochten we voor je uit wat de gemiddelde fysiotherapeut verdient.

Het startsalaris als je net bent afgestudeerd, bedraagt gemiddeld €2.533 per maand. Gemiddeld gezien loopt dit op tot €3.366 per maand, met een gemiddeld uurloon van €19,34. Hoeveel je vervolgens kunt verdienen, hangt af van de cao. De cao UMC is het hoogste, daar verdien je op het moment maximaal €4.200 per maand.

Als je een eigen praktijk hebt of als zzp’er werkt, kan het inkomen schommelen, afhankelijk van je succes. Daarnaast maak je kosten en moet je veel administratie doen.

Hoe vergroot je de kans op een baan na het afstuderen?

Een baan vinden als fysiotherapeut is in deze arbeidsmarkt haalbaar. Maar hoe vind je de baan die bij je past? Lees hieronder alvast wat tips voor tijdens en na je studietijd.

Benut je studietijd

Een succesvolle carrière in de fysiotherapiebranche begint met het succesvol doorlopen van je studie. Voor dit beroep heb je namelijk een geldig diploma nodig. Het mooiste is als je kunt aantonen dat je goede cijfers hebt gehaald en veel hebt geleerd tijdens je stages. Als je precies weet wat je wilt, is het verstandig om de stages daarop aan te laten sluiten. Dan doe je alvast relevante werkervaring op. Als je nog niet precies weet wat je wilt, is het verstandiger om bij verschillende soorten organisaties stage te lopen. Verder is het verstandig om alvast te investeren in je netwerk: ga in gesprek met professionals, schrijf je in voor vakbladen en nieuwsbrieven en bezoek de Dag van de fysiotherapeut.

Ontdek je interesses

Je studie is het moment om na te gaan welke aspecten van fysiotherapie je interesseren. Fysiotherapie is namelijk een breed vakgebied. Je kunt algemeen fysiotherapeut worden of je specialiseren in bepaalde lichaamsdelen, behandelingstechnieken of doelgroepen. Werken met kinderen met een motorische achterstand is bijvoorbeeld heel anders dan het begeleiden van chronisch zieken. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe doelgerichter je kunt solliciteren op stages en banen.

Registreer je op tijd

Als fysiotherapeut ben je verplicht om je in te schrijven in het BIG-register. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, hier kun je de lijst bekijken. Houd er rekening mee dat een aanvraag maximaal 8 weken duurt. Aanvullend raden we je aan om je in te schrijven in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie en/of de Stichting Keurmerk Fysiotherapie. Dit is wettelijk niet verplicht, maar zorgverzekeraars verwachten wel dat je in zo’n register staat. Bovendien schept een inschrijving vertrouwen bij jouw patiënten.

Volg een master

Na de bachelor fysiotherapie, kun je ervoor kiezen om een master te volgen. Je kunt dit direct na je studie doen, dan kun je solliciteren op vacatures die om deze specialisatie vragen. Veel fysiotherapeuten kiezen er echter voor om eerst aan het werk te gaan. Het is fijn om wat geld te kunnen sparen en werkervaring op te doen. Na een paar jaar kun je jezelf verder ontwikkelen in de richting die je het meeste aanspreekt.

Vergelijk vacatures

Op dit moment zijn er veel vacatures voor fysiotherapeuten. Het is echter belangrijk om niet zomaar ergens aan de slag te gaan, maar een baan te vinden die bij jou past. Bij een praktijk waar je je thuis voelt en de dingen kunt leren die jou interesseren. Maak dus een lijstje van wat je zoekt in een baan en wat je te bieden hebt. Dat maakt het een stuk makkelijker om een keuze te maken tussen die honderden vacatures. Handige vergelijkingswebsites zijn FysiovacatureIndeed en De Nationale Vacaturebank.

Deel met anderen