Fysiotherapie in 2024: trends en ontwikkelingen

Geschreven door FysioSupplies, 04-01-24 08:00:00
Social Share

1. Fysiotherapeuten ervaren financiële druk

In de fysiotherapie trends en ontwikkelingen van 2023 schreven we dat er behoefte is aan een alternatief verdienmodel. Omdat dit verdienmodel het afgelopen jaar nog niet voldoende is aangepast, blijft deze wens in 2024 relevant. Wel verwachten we dat er in 2024 meer aandacht en erkenning is voor de financiële druk onder fysiotherapeuten.

Zo spreekt Marleen Jansen, Sectormanager Gezondheidszorg bij de Rabobank, zich uit over de verandering van het verdienmodel. Ze vindt dat er een passende vergoeding voor fysiotherapie nodig is, evenals het opnemen van fysiotherapie in het basispakket. Daarnaast erkent Jansen dat veel praktijkhouders financiële uitdagingen ervaren. Dit komt volgens het rapport door een lage vergoeding per behandeling en de terughoudendheid van patiënten om een afspraak in te plannen, veelal vanwege de eigen bijdrage. Ook noemt Jansen het ontbreken van een cao en het optimaliseren van het aantal behandelingen vanuit de zorgverzekeraar problematisch.

2. Arbeidsschaarste onder fysiotherapeuten

In 2024 zal de arbeidsschaarste onder fysiotherapeuten verder toenemen. Uit een onderzoek van de NOS blijkt namelijk dat steeds meer fysiotherapeuten vroeg stoppen met hun beroep. Dat geldt vooral voor beginnende fysiotherapeuten. Van de groep fysiotherapeuten die de afgelopen drie jaar stopten, was bijna de helft nog geen vijf jaar aan het werk als fysiotherapeut. Als redenen worden genoemd: onvoldoende carrièreperspectief en betere arbeidsvoorwaarden bij een ander beroep (soms buiten de zorg).

Fysiotherapeuten aantrekken en behouden Guido van Woerkom, voorzitter van het KNGF, vertelt in het artikel van de NOS: “Het is moeilijk om vacatures ingevuld te krijgen. De wachttijden voordat patiënten geholpen kunnen worden, nemen toe. “Mensen zullen hierdoor langer met fysieke klachten rondlopen.” Daarom is het belangrijk om zuinig te zijn op bestaand personeel. Bijvoorbeeld door personeel te motiveren, aan de praktijk te binden, een goede beloning te geven en de ruimte te bieden om zich te ontplooien. Soms helpt het ook om inzicht te geven in de praktijkvoering.

3. Zorgconsumenten willen meer regie over de behandeling

Zorgconsumenten willen meer regie over de samenwerking met de fysiotherapeut. Dat blijkt uit het rapport Fysiotherapie in beeld van de ABN-AMRO. Mensen willen bijvoorbeeld actiever betrokken worden bij het kiezen van de behandeling. Ook kijken zorgconsumenten kritisch naar de kosten en de resultaten van de behandeling. Die tendens wordt versterkt doordat veel mensen de fysiotherapie (gedeeltelijk) zelf moeten betalen.

Als fysiotherapeut wordt het in 2024 dus nog belangrijker om het onderscheidend vermogen van je praktijk te ontwikkelen. Specialisaties, samenwerkingen met andere zorgverleners en een goede patiëntcommunicatie kunnen hier onderdeel van zijn. Een goede positionering, visie en website helpen om het onderscheidend vermogen uit te dragen naar (potentiële) patiënten. Verder is het waardevol om in gesprek te blijven met patiënten over wat ze vooraf verwachten, hoe ze de behandeling ervaren en hoe ze er achteraf tegenaan kijken. Lees voor meer tips onze blog ‘Wat maakt jouw fysiotherapiepraktijk speciaal?’.

4. Zorgkosten stijgen, maar basispakket breidt iets uit

De zorgkosten stijgen al enkele jaren en die trend zal zich in 2024 voortzetten. Volgens een blog van Smart Health zal de zorgpremie per maand met twaalf euro stijgen, terwijl de hoogte van de zorgtoeslag daalt. Het eigen risico wordt niet aangepast en blijft staan op €385. Zoals gebruikelijk, kan dit bedrag worden verhoogd voor een premiekorting.

Er is ook goed nieuws: het basispakket wordt namelijk iets uitgebreid. Vanaf 2024 krijgen ouderen een extra vergoeding voor beweging en fysiotherapie. Ook voor bepaalde chronische aandoeningen is er een vergoeding vanuit het basispakket. Andere uitbreidingen buiten de fysiotherapie betreffen het flexibel inzetten van kraamzorg en de blijvende beschikbaarheid van herstelzorg bij COVID. Bekijk deze blog voor meer informatie over de mogelijke terugkeer van fysiotherapie in het basispakket.

5. Nog meer nadruk op preventie

De afgelopen jaren zagen we dat preventieve zorg steeds belangrijker wordt. Ook in 2024 blijft dit een topprioriteit. De analisten van de ABN-AMRO rapporteren dat steeds meer mensen, ondanks hun ouderdom of ziekte, willen blijven deelnemen in de maatschappij. Ze vinden het daarom belangrijk om zo gezond mogelijk te leven en zo veel mogelijk te kunnen doen. Fysiotherapeuten kunnen hierbij een cruciale rol spelen.

Ook vanuit de zorgverzekeraars wordt er in 2024 actiever ingezet op preventie. Steeds meer polissen bevatten een gratis EHBO-cursus, een vergoeding voor een cursus mindfulness of toegang tot voedingsadvies. Sommige zorgverzekeraars hebben zelfs een online vitaliteitsprogramma waarmee verzekerden aan hun eigen gezondheid kunnen werken. In de pakketten van de zorgverzekeraars zijn echter nog geen vergoedingen voor preventieve zorg door fysiotherapeuten opgenomen.

6. Meer technologie in de fysiotherapiepraktijk

In 2024 gaan fysiotherapeuten naar verwachting meer gebruikmaken van technologie. En dan hebben we het niet alleen over de nieuwste meet- en testapparatuur, maar ook over handige apps en Artificial Intelligence-toepassingen. Het afgelopen jaar zijn er verschillende tools ontwikkeld, waarvan velen nog in de beginfase van de ontwikkeling staan. Maar de ontwikkelingen gaan zo hard, dat we verwachten dat deze tools al snel professioneler en betrouwbaarder worden. Welke tools er op de markt komen voor fysiotherapeuten, moet in de loop van 2024 blijken.

Wil je weten wat er op dit moment al mogelijk is op technologisch gebied? Lees dan onze blogs ‘AI in de fysiotherapie’ en ‘8 goede apps voor fysiotherapeuten’.

7. Complexere zorgvragen

De verwachting is dat het aantal patiënten met meerdere (chronische) aandoeningen in 2024 zal toenemen. Dit heet ook wel comorbiditeit. De toename is deels te wijten aan de gestegen levensverwachting en de daaruit voortvloeiende vergrijzing. Aan de andere kant zijn sommige aandoeningen, zoals obesitas en diabetes, vooral zichtbaar bij Nederlandse en Westerse bevolkingsgroepen.

Behandelaren, waaronder fysiotherapeuten, krijgen dus vaker patiënten met meerdere klachten afkomstig die afkomstig zijn van verschillende aandoeningen. De (fysiotherapeutische) behandeling kan hierdoor omvangrijker en complexer zijn. Daarnaast stelt de ABN-AMRO dat patiënten steeds complexere zorgvragen stellen. Het gaat bij chronische aandoeningen bijvoorbeeld over omgaan met pijn, fysieke grenzen verkennen en toch zo goed mogelijk deelnemen aan de maatschappij.

FysioSupplies in 2024

In 2024 zal ons team zich weer inzetten om jou van de belangrijkste ontwikkelingen en trends op de hoogte te houden. En natuurlijk staan we elke dag weer voor je klaar met persoonlijk advies over onze producten. Uiteraard komen er weer nieuwe producten en mooie aanbiedingen aan. Ook volgend jaar kun je weer rekenen op scherpe prijzen, een groot assortiment en een snelle verwerking van jouw bestelling.

Deel met anderen