Fysiotherapeut held van de zorg? Dit zeggen de statistieken

Geschreven door FysioSupplies, 16-04-21 11:29:00
Social Share

Er is discussie over wat de rol van de fysiotherapeut in het zorglandschap zou moeten zijn. Moet een fysiotherapeut zich focussen op zijn eigen vakgebied of juist onderdeel zijn van een medisch team? Feit blijft dat we in Nederland niet zonder fysiotherapie kunnen. Uit de FysioFacts van het KNGF blijkt dat jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen naar de fysiotherapeut gaan. Meestal met succes! In deze blog bespreken we enkele statistieken waaruit blijkt hoe waardevol fysiotherapie is.

Fysiotherapie scoort een 9.3

De gemiddelde patiëntwaardering is een veelgebruikte maatstaf om de kwaliteit van fysiotherapie te meten. Deze waardering wordt onder andere gegeven via Zorgkaart Nederland. En wat blijkt uit de cijfers van 2021? Klanten geven relatief hoge cijfers aan fysiotherapeuten. Huisartsen krijgen gemiddeld een 8.4, tandartsen een 8.9 en fysiotherapeuten spannen de kroon met een 9.3. De tevredenheid ligt er vooral aan of de patiënt zijn of haar doel haalt. Bijvoorbeeld: revalideren na een blessure, minder hoofd- en nekklachten of het behandelen van rsi. Verder hecht de gemiddelde patiënt veel waarde aan de specialisatie van de fysiotherapeut. Daarom zie je veel hoge cijfers bij de specialisaties, zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie. Verder vinden patiënten het belangrijk dat ze serieus worden genomen en persoonlijke aandacht krijgen.

Tip: bekijk jouw eigen reviews ook eens om te zien waar jouw sterke punten liggen. En durf ook om opbouwende feedback te vragen. Uiteindelijk wil je jouw patiënten het beste helpen en dat kan alleen als je weet waar hun behoefte ligt.

89% van de behandeldoelen wordt behaald

Bij beëindiging van een behandeltraject zijn 89% van alle behandeldoelen behaald. Dat blijkt uit recente cijfers uit de Landelijke Database Fysiotherapie (LDF). Er is een kleine groep van 7% waarvan de doelen deels worden behaald. Slechts 4% van de patiënten behalen hun behandeldoelen helemaal niet. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een patiënt de behandeling voortijdig staakt. Volgens een onderzoek van kennisinstituut Nivel gebeurt dat bij een op de tien patiënten. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat een behandeling, om wat voor reden dan ook, niet voldoende aanslaat. In zo’n geval wordt de patiënt vaak doorverwezen naar een andere (medisch) specialist.

Hoe doet jouw praktijk het eigenlijk, kijkend naar deze factoren? Stel jouw persoonlijke doelen vast en evalueer een paar keer per jaar of je deze behaalt. En zo niet, wat de oorzaak hiervan is. Verlies je veel patiënten omdat je hen niet verder kan helpen? Als het vaak om dezelfde klacht gaat, kan je misschien samenwerken met een andere fysiotherapeut. En als het wel heel goed gaat, kan je de statistieken op je website zetten. Dat geeft patiënten vertrouwen in je professionaliteit.

De fysiotherapeut wordt vaker bezocht dan andere zorgprofessionals

Volgens recente statistieken zit de gemiddelde Nederlander negen keer per jaar bij de fysiotherapeut. Dat is vaker dan bij de huisarts (gemiddeld vijf keer per jaar), de tandarts (gemiddeld twee keer per jaar) of het ziekenhuis.

Ergens is dat wel logisch: een huisarts zie je vaak voor een verwijzing en een tandartsbezoek betreft veelal een controle. En een opname in het ziekenhuis blijft de meeste Nederlanders bespaard. Toch mag de rol van de fysiotherapeut niet onderschat worden. Zoals we beschreven in de blog fysiotherapietrends in 2021, verbreedt de rol van fysiotherapeuten. Zij zetten meer en meer in op preventie waardoor een operatie soms voorkomen kan worden. Ook worden relatief eenvoudige taken uit de eerste lijn steeds vaker uitbesteed aan een bevoegde fysiotherapeut. Dat valt onder de anderhalvelijnszorg.

Fysiotherapie is een spin in het zorgweb

Fysiotherapeuten vormen een substantieel onderdeel van het zorglandschap. Volgens de laatste gegevens uit het BIG-register telt Nederland 35.065 fysiotherapeuten. Dat is ongeveer 10% van het totale aantal BIG-registraties van fysiotherapeuten, tandartsen, artsen, verpleegkundige en overige (para)medici.

Daarnaast valt op dat de meeste fysiotherapeuten samenwerken met andere zorgverleners. Een case wordt bijvoorbeeld multidisciplinair besproken, er wordt over en weer naar elkaar doorverwezen of er ontstaat een medisch behandelteam. Uit onze gesprekken met fysiotherapeuten blijkt dat de meeste praktijken in elk geval samenwerken met een huisarts, een neuroloog en een psycholoog. In dit interview lees je waarom een samenwerking belangrijk is en hoe deze eruit kan zien.

Iedereen heeft baat bij fysiotherapie

Fysiotherapie helpt je bij het voorkomen, verhelpen en minderen van klachten. Het type klachten loopt enorm uiteen, zo valt te lezen in het LDF. Het merendeel (50%) bestaat uit spier-, pees- en fascie-aandoeningen. Dergelijke klachten ontstaan vaak tijdens het sporten, het werken achter een bureau of het maken van een verkeerde of onverwachte beweging. Dat zijn situaties waar iedereen mee te maken kan krijgen. Soms is rust nemen voldoende, maar meestal heeft het herstel professionele begeleiding nodig.

Een kleiner deel van de klachten (10%) bestaat uit chondropathie, arthropathie en meniscuslaesie. En dan is er nog een hele reeks minder voorkomende klachten waar een gespecialiseerd fysiotherapeut je mee kan helpen.

Ook dringt het belang van preventieve fysiotherapie meer tot ons door. Neem bijvoorbeeld een topsporter die samen met de fysiotherapeut traint om een voorste kruisbandletsel te voorkomen (zie ook dit interview). Of ouderen die alvast lichamelijke oefeningen doen om zolang mogelijk zelfredzaam te blijven.

Het belang van statistieken

Met statistieken wordt het eenvoudiger om een gesprek te voeren over de rol en het belang van de fysiotherapie. Feiten worden nu eenmaal hoger gewaardeerd dan individuele meningen. Daarom heeft het KNGF een Landelijke Database Fysiotherapie aangemaakt, waarin inmiddels al 4,8 miljoen unieke behandelingen geregistreerd staan. De data uit LDF geven inzicht in behandelingsresultaten, vormen een basis voor wetenschappelijk onderzoek én dragen bij aan de belangenbehartiging en positionering van fysiotherapeuten.

Deel met anderen