De top 4 meest voorkomende voetbalblessures

Geschreven door FysioSupplies, 25-03-22 15:50:00
Social Share

Bij belangrijke voetbalwedstrijden mist het team soms een belangrijke speler. Zo ook bij de eerste EK-wedstrijd in 2021, toen aanvoerder Virgil van Dijk afwezig was. Door een blessure, opgelopen in oktober van 2020, was hij niet op tijd hersteld en fit genoeg om mee te doen. Maar hij is niet de enige voetballer die door een blessure afwezig is tijdens een voetbalwedstrijd. Waarom hebben zoveel voetballers blessures? En hoe een fysiotherapeut patiënten die last hebben van deze blessures helpen? Je leest het in deze blog over de top 4 voetbalblessures en behandelingen.

Voetbalblessures in cijfers

In Nederland lopen per jaar ruim 4 miljoen mensen een sportblessure op. Ongeveer 20% van deze blessures ontstaat tijdens het voetballen. Daarmee staat voetbal in de top 5 van meest blessuregevoelige sporten. Maar wat maakt voetbal dan zo blessuregevoelig? Deze factoren spelen mee:

  • Voetbal is een contactsport
  • Ongetraindheid of een slechte conditie
  • Onvoldoende techniek
  • Overbelasting van het lichaam

Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om lichte blessures die niet tot een lange afwezigheid leiden. Wanneer het een recidiverende klacht is, duurt het herstel over het algemeen langer. Een fysiotherapeut kan helpen om de behandelduur te verkorten en om het ontstaan van een nieuwe blessure zoveel mogelijk te voorkomen.

Dit zijn de meest voorkomende voetbalblessures

 
1. Hamstringblessures
Hamstringblessures zijn de meest voorkomende bovenbeen blessures bij voetballers. Een hamstringblessure is pijnlijk en de revalidatie duurt vaak lang. En patiënten die genezen zijn van een hamstringblessure hebben een grotere kans om later weer last te krijgen van de hamstring.

Voetballers hebben voornamelijk last van acute hamstringblessures. Als gevolg van een verkeerde beweging kan de hamstring inscheuren of verrekken. Meestal gebeurt dit tijdens een explosieve beweging: een sprint, het trappen van de bal met kracht, een misstap of uitglijden. Er kan hierbij letsel ontstaan in de spierbuik (sprint-gerelateerd) of in de pees (rek-gerelateerd). In beide gevallen is het belangrijk om direct te stoppen en te beginnen met een fysiotherapeutische behandeling.

Hoe behandel je een voetballer met een hamstringblessure?
De behandeling bestaat uit advies, spiermobilisatie, rekoefeningen en kracht- en coördinatieoefeningen. De gemiddelde hersteltijd bedraagt meestal tussen de 6 tot 12 weken, afhankelijk van de graad en de ernst van het letsel. Bij een hamstringblessure is een goede begeleiding van de patiënt extra belangrijk. Want als je de belasting te snel verhoogt, is de kans op een recidief groot.

BioSkin Thigh Skin
Vanaf € 41,01 Regular Price € 45,63
plus minus
McDavid Cross compressieshort met heupband
Vanaf € 38,05 Regular Price € 55,43
plus minus
Bioskin Shorts
Vanaf € 103,01 Regular Price € 113,21
plus minus
McDavid Compressieshort voor mannen
Vanaf € 27,16 Regular Price € 39,95
plus minus

2. Knieblessures

Op het voetbalveld ontstaan ook vaak knieblessures. Dit komt met name door de snelle bewegingen onder weerstand die een voetballer maakt. We maken een onderscheid tussen acute- en niet-acute knieblessures. Vooral de acute-knieblessures zijn gevreesd bij voetballers, omdat je hier lang van moet revalideren. Niet-acute knieblessures zijn vaak het gevolg van overbelasting en hebben gewoonlijk een minder lange revalidatietijd nodig. Hieronder een overzicht met voorbeelden.

Acute knieblessures: Meniscusletsel, Kruisbandletsel (ACL/PCL) en Kniebandletsel (MCL/LCL).
Niet-acute knieblessures: Jumpers knee, Osgood-schlatter en Patello-femorale klachten.

Hoe behandel je een voetballer met een knieblessure?

Met name bij acute pijn in of rondom de knie is het belangrijk om snel een goede diagnose te stellen. Daarin speel jij als fysiotherapeut, samen met de huisarts, een belangrijke rol. Als er een duidelijke diagnose is gesteld, wordt er een behandelplan of vervolgtraject (bijvoorbeeld een afspraak bij de orthopeed) opgesteld.

Als fysiotherapeut kun je een patiënt met knieletsel via specifieke behandeling en oefentherapie weer terug te brengen op het gewenste niveau. Soms bevat het behandelplan een behandeling van een medisch specialist, zoals een operatie. Na deze operatie komt de patiënt opnieuw bij jou terecht voor het revalidatietraject.

Benieuwd naar de details van zo’n behandeling? In dit blog lees je hoe sportfysiotherapeut Leon en orthopedisch chirurg Reinoud voorste kruisbandletsel voorkomen en behandelen.

27% korting
Thuasne Patella Brace
Special Price € 20,51 Regular Price € 28,13
plus minus
Formfit Tracker kniebrace
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 98,00 Regular Price € 106,82
Configureren
Bauerfeind GenuTrain
Vanaf € 50,47 Regular Price € 66,28
plus minus
Bauerfeind GenuTrain S
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 135,05 Regular Price € 140,00
Configureren

3. Enkelverzwikking (inversietrauma in het bijzonder)

Het inversietrauma is de meest voorkomende enkelblessure in het voetbal. Door het vele wenden, keren, springen en uiteraard het lichamelijk contact met tegenstanders, is de enkel een zeer kwetsbaar gewricht. De mate van verzwikking bepaalt de ernst van de beschadiging. Veelal gaat het om bandletsel (graad 1-3) aan de laterale zijde van de enkel. Maar ook kraakbeenschade (mediaal) en fracturen komen veelvuldig voor. Na elke verzwikking wordt de kans op chronische enkelinstabiliteit groter.

Hoe behandel je een voetballer met een enkelverzwikking?

Over het algemeen herstelt een enkelverzwikking vanzelf, maar als fysiotherapeut kun je dit proces wel versnellen en de kans op herhaling proberen te voorkomen. Zodra het gebeurt, raden we het gebruik van een coldpack of een enkelbrace aan ter ondersteuning en vermindering van de pijn.

Al in de beginfase kan de fysiotherapeut de enkel tapen om het gewricht en de banden te ondersteunen en rust te geven. In een later stadium kan er gestart worden met oefentherapie gericht op stabiliteit en spierversterking. Veel (oudere) voetballers blijven na een enkeltrauma helaas vaak afhankelijk van tape of een brace.

Bauerfeind MalleoTrain
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 54,95 Regular Price € 61,50
Configureren
Thuasne Malleo Action Enkelbrace
Vanaf € 19,75 Regular Price € 31,51
plus minus
JuzoFlex Achill Xtra 1801
Vanaf € 58,20
plus minus
Bauerfeind MalleoTrain S
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 39,95 Regular Price € 47,00
Configureren

4. Liesblessure

Voetbal is de sport met de meeste liesblessures. Zowel het stand- als schietbeen hebben het zwaar te verduren. Hoe explosiever de keer-, wend- of schietbeweging is, des te meer kracht er op de liesregio komt. De klachten ontstaan meestal doordat de spieren in de lies (nog) niet sterk genoeg zijn om de grote krachten goed te kunnen verwerken. We maken onderscheid in acute liesklachten en klachten als gevolg van overbelasting. De laatste vorm komt het meeste voor in de praktijk. De hersteltijd van een liesblessure ligt meestal binnen 3 – 12 weken.

Hoe behandel je een voetballer met een liesblessure?

Als fysiotherapeut kun je een belangrijke rol vervullen in het herstel van de patiënt. Zo kun je onderzoeken wat de onderliggende oorzaak van de liesblessure kan zijn. Vaak is dit een verminderde mobiliteit/stabiliteit of verminderde spierkracht, maar soms kunnen liesklachten ook een hele andere oorzaak hebben. Vervolgens kun je een revalidatieschema opstellen waarbij de speler aangepast gaat trainen onder begeleiding en weer genoeg kan herstellen tot volledige sporthervatting.

Thuasne Ortel Liesbreukband Enkelzijdig
Vanaf € 51,57 Regular Price € 72,95
plus minus
Thuasne Ortel Truss Bilateral
Vanaf € 61,05 Regular Price € 80,95
plus minus
Hip-Spica heupverband
Vanaf € 69,76
plus minus
Thuasne Ortel P Pelvic Belt
Vanaf € 43,28 Regular Price € 49,95
plus minus

Wat kan FysioSupplies hierin betekenen?

FysioSupplies biedt verschillende braces aan die het herstel van blessures kunnen bevorderen. Daarnaast kun je bij ons terecht voor een groot assortiment aan trainingsmaterialen, die ook gebruikt kunnen worden tijdens het herstelproces.

Deel met anderen