De meestgestelde vragen over het behalen van accreditatiepunten

Geschreven door FysioSupplies, 31-01-19 15:27:00
Social Share

Na het inschrijven in het Beroeps Individuele Gezondheids (BIG) Register kan een fysiotherapeut zich in één of meerdere deelregisters van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR) laten inschrijven. Fysiotherapeuten die voldoen aan de door het KNGF gestelde normen en de daaruit voortvloeiende eisen, en al dan niet een opleiding voor verbijzonderd fysiotherapeut/master fysiotherapie hebben gevolgd, worden ingeschreven in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Wanneer je geregistreerd staat in het CKR moet je als algemeen fysiotherapeut voldoen aan zes kwaliteitseisen. Eén van die eisen is het behalen van 120 studiepunten gedurende de registratieperiode van 5 jaar. Lees er meer over in dit blog!

Waarom moeten deze studiepunten, ofwel accreditatiepunten, behaald worden?
De accreditatiepunten die een fysiotherapeut dient te behalen, zijn bedoeld voor bij- en nascholing. Hiermee wordt de huidige kennis up-to-date gehouden en kan er nieuwe kennis worden opgedaan. Dit is een vereiste voor registratie en herregistratie in het CKR.

Puntentelling:

  • Staat een fysiotherapeut ingeschreven in één deelregister, dienen er 120 punten behaald te worden gedurende vijf jaar (2015-2020-2025 etc.). Deze accreditatiepunten worden naar rato behaald; schrijf je je bijvoorbeeld op 1 januari 2017 in, dan dien je voor 1 januari 2020 72 punten te hebben behaald.
  • Voor twee of meer deelregisters geldt de volgende puntentelling:
    • Twee deelregisters: 160 punten in 5 jaar
    • Drie deelregisters: 220 punten in 5 jaar
    • Vier deelregisters: 280 punten in 5 jaar
  • De 120 accreditatiepunten zijn onderverdeeld in een vakinhoudelijk deel (totaal 50 punten) en een kwaliteitsdeel (70 punten).
    • Vakinhoudelijk deel: specifiek gericht zijn op de deelregisters. Verplicht minimaal dit aantal punten te behalen.
    • Kwaliteitsdeel: bevat eisen die voor alle fysiotherapeuten van toepassing zijn, ongeacht het deelregister waarin je ingeschreven staat. Het is niet verplicht voor dit onderdeel punten te behalen.

Ik heb nu 50 punten behaald voor het vakinhoudelijk deel. Moet ik meer accreditatiepunten behalen?
Omdat het niet verplicht is voor het kwaliteitsdeel punten te behalen, ontstaat hier vaak een verwarring: “De 50 studiepunten voor het vakinhoudelijk deel zijn behaald, moet ik dan ook meer punten behalen?” Het antwoord is: ja. Voor de verlenging van jouw registratie in het CKR dien je elke vijf jaar 120 accreditatiepunten te behalen. Hiervan zijn 50 punten in het vakinhoudelijk deel verplicht. Hoe je de resterende 70 punten indeelt, mag je zelf weten. Het zou dus kunnen dat je deze aanvult met het kwaliteitsdeel, maar het zou ook kunnen dat je de minimale 50 punten voor het vakinhoudelijk deel aanvult, zolang het totaal maar samen 120 punten bedraagt.

Wil je meer informatie over de registratie en herregistratie in het CKR, lees dan het BOCK-beleidsdocument.

Welke cursussen kun je volgen om je accreditatiepunten binnen te halen?
Wanneer je inlogt op je account van het KNGF is er onder het kopje ‘Scholingen’ een overzicht te zien van alle cursussen en opleidingen waarmee accreditatiepunten te behalen zijn. In principe staan alle scholingsaanbieders op de lijst van MijnKNGF, maar mocht je een cursus of opleiding op het oog hebben die niet in de lijst staat van het KNGF, neem dan contact op met de scholingsaanbieder om zeker te weten of deze opleiding accreditatiepunten oplevert, de scholingsaanbieder is namelijk verantwoordelijk voor de aanvraag van accreditatie bij het KNGF en deze dient dat ook duidelijk te communiceren. Het is sowieso verstandig navraag te doen bij de scholingsaanbieder of de accreditatiepunten van een bepaalde opleiding of cursus bedoeld zijn voor het register waarvoor je ze nodig hebt.

Wat kost een accreditatiepunt?
In 2014 is er onderzoek¹ gedaan naar wat een accreditatiepunt gemiddeld kost en wat een fysiotherapeut gemiddeld per jaar kwijt is aan zijn registratie en het behalen van studiepunten. NPi is de grootste aanbieder op het gebied van cursussen en opleidingen voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten. Hier kostte in 2014 een vakinhoudelijk accreditatiepunt gemiddeld € 26,22. Ervan uitgaande dat je 24 punten gemiddeld per jaar haalt, komt dat neer op € 26,22 x 24 punten = € 629,28 per jaar. Uiteraard zijn er ook kosten verbonden aan de registratie bij het CKR, deze bedragen € 242,- per jaar voor een niet KNGF-lid. Sta je wel ingeschreven bij het KNGF, dan bedraagt de registratie jaarlijks € 100,-.

Kwaliteitsregister Fysiotherapie NL per 1 januari 2020
Het CKR wordt per 1 januari 2020 opgevolgd door het Kwaliteitsregister Fysiotherapie NL (KRF NL). Dit kwaliteitsregister is verbeterd en gemoderniseerd ten opzichte van het CKR. Het nieuwe systeem zal duidelijker en transparanter zijn waardoor patiënten en verwijzers makkelijker een keuze kunnen maken binnen de fysiotherapeutische zorg. Daarnaast maakt het register de competenties en deskundigheid van de individuele fysiotherapeut zichtbaar met als uiteindelijke doel de kwaliteit van zorg voor patiënten te verbeteren.

Ook de studiepunteneis zal veranderen ten opzichte van de huidige regeling. Nu zijn de accreditatiepunten onderverdeeld in een vakinhoudelijk deel en een kwaliteitsdeel met een totaal van 120 punten. Per 1 januari 2020 worden de accreditatiepunten onderverdeeld in drie delen:

  • Vakinhoudelijk deel
  • Vrij deel
  • Intervisie

Hoe de puntentelling verder wordt vormgegeven is nog niet definitief vastgesteld. Meer duidelijkheid over het KRF NL en de puntentelling wordt later dit jaar bekend gemaakt. Houd voor meer informatie en de ontwikkelingen wat betreft de KRF NL de website van het KNGF in de gaten: https://www.kngf.nl/vakgebied/kwaliteit/krf/over-krf.html.

Bronnen:

¹http://destartendefysiotherapeut.nl/gaan-werken/kwaliteitsregister-ckr/wat-kost-een-kngf-accreditatiepunt.html

Deel met anderen