Compressiekousen en fysiotherapie: alle feiten op een rij

Geschreven door FysioSupplies, 29-11-22 14:00:00
Social Share

Compressiekousen, wat zijn dat nu eigenlijk en wanneer moeten ze worden gedragen? Veel mensen, zelfs fysiotherapeuten, hebben hier geen duidelijk antwoord op. Daarnaast worden compressiekousen vaak verward met steunkousen. Deze blog geeft opheldering! Lees wat compressiekousen zijn, wanneer patiënten deze moeten dragen en welke soorten kousen er zoal zijn. Mocht je er gelijk mee aan de slag willen, dan kun je de compressiesokken gelijk bestellen in onze webshop.

Wat zijn compressiekousen?

Compressiekousen zijn elastische kousen die druk uitoefenen op het onderbeen, en deze daardoor ondersteunen. Compressiekousen zijn bedoeld om bestaande klachten te verhelpen. Dat in tegenstelling tot steunkousen, die bedoeld zijn om klachten te voorkomen.

Voor welke klachten helpen compressiekousen?

Steeds meer klachten worden behandeld met compressiekousen. Vroeger werden ze veel gebruikt voor mensen met trombose, spataderen en lymfoedeem. De kousen stimuleren de doorbloeding, waardoor de afvoer richting het hart en de longen verbetert. Daarnaast krijgen de spieren eerder zuurstof en hebben de kuiten en achillespezen extra stabiliteit.
 
Ook bij patiënten met vermoeide, gezwollen of zware benen zijn compressiesokken een aanrader. Een veelvoorkomende klacht is het ophopende vocht in de onderbenen, dat een zwaar gevoel in de benen geeft. De compressiekousen zetten druk op het weefsel, waardoor het vocht beter wordt afgevoerd.
Naast een goede doorbloeding zorgen de kousen voor de toevoer van voedingsstoffen. Dit vermindert de kramp in de enkels en kuiten. Hierdoor worden blessures makkelijker voorkomen, wat ideaal is voor sporters.

Sportcompressiekousen

Speciaal voor sporters zijn er sportcompressiesokken. Deze sokken worden voornamelijk gedragen door hardlopers. Bij blessures aan het onderbeen, zoals de achillespees, kuit of shin splints, wordt het aangeraden om tijdens het lopen een sportcompressiekous te dragen.
 Tegelijkertijd heeft het voordelen om de kousen na het lopen te dragen, zelfs als er geen sprake is van een blessure. Het is namelijk bewezen dat sporters minder spierpijn ervaren wanneer ze na de training compressiekousen dragen.

Als patiënten naast shin splints veel spierpijn hebben na het sporten, kunnen ze deze kousen dus niet alleen tijdens het sporten dragen, maar ook erna.
 

Vier soorten compressieklassen

Compressiekousen zijn er in vier verschillende klassen. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk er wordt uitgeoefend. Hieronder zie je wanneer je voor welke klasse compressiekous kiest.

  • Klasse 1: kousen met een lichte en milde compressie. Deze worden gedragen bij een vermoeid en zwaar gevoel in de benen en lichte spatadervorming.

  • Klasse 2: kousen met een gemiddelde compressie. Deze worden gedragen bij spataderen, zwellingen of voor de behandeling van beenwonden.

  • Klasse 3: kousen met een sterke compressie. Deze worden gedragen bij ernstige spataderen en de genezing van een open been.

  • Klasse 4: kousen met een zeer sterke compressie. Deze worden gedragen bij ernstige lymfoedeem, aderziekten en elefantiasis.

Wat helpt nog meer om een slechte doorbloeding te voorkomen?

Samengevat zorgen compressiekousen voor een betere doorbloeding. Een slechte doorbloeding in de benen kan namelijk ernstige gevolgen hebben, zoals trombose. Helaas kan zoiets niet altijd voorkomen worden, maar er zijn wel factoren die de kans op een slechte doorbloeding beperken.
 
Zo is een gezonde levensstijl erg belangrijk. De patiënt moet voldoende bewegen, niet roken en niet te veel alcohol drinken. Daarnaast kan er ook op de kleding worden gelet. Strakke kleding en hoge hakken dragen worden afgeraden. Ook kan het helpen om de benen regelmatig onder een koude douche te wassen en te masseren.

Alle compressiekousen

Herzog PRO Compressiekousen
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 30,24 Regular Price € 54,95
Configureren
Venoflex Kokoon Klasse 2 Sokken
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 25,48 Regular Price € 25,48
Configureren
Herzog PRO Compressie Enkelsokken
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 19,95
Configureren
Venoflex Fast Coton 2 Kniekousen Heren
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 22,66 Regular Price € 40,91
Configureren
Venoflex Coton City 2
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 31,74 Regular Price € 42,96
Configureren
McDavid Elite recovery compressiesokken Paar
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 33,05 Regular Price € 44,64
Configureren
McDavid Elite compressie kuitsleeves paar
Vanaf € 20,36 Regular Price € 29,95
plus minus
Deel met anderen