Baankansen voor fysiotherapeuten in 2022

Geschreven door FysioSupplies, 30-06-22 08:16:00
Social Share

Ben je bijna afgestudeerd als fysiotherapeut of overweeg je een nieuwe baan binnen de fysiotherapie? In deze blog lees je wat de huidige baankansen zijn. Kort gezegd is er genoeg werk, maar het aantal vacatures verschilt per regio en specialisatie. Lees snel verder en ontdek waar op dit moment vraag naar is, hoeveel je kunt verdienen en hoe je de beste vacatures selecteert.

Hoe is de arbeidsmarkt voor fysiotherapeuten?

De arbeidsmarkt voor fysiotherapeuten is op dit moment goed, voor werkzoekenden dan. Voor werkgevers is het lastig om nieuwe medewerkers te vinden. Dit kan overigens per jaar verschillen: in 2020 was er nog sprake van een licht overschot aan fysiotherapeuten, maar inmiddels is dat omgeslagen naar een overschot aan vacatures. Dat komt door de vergrijzing in de branche: er gaan meer fysiotherapeuten met pensioen dan dat er nieuwe fysiotherapeuten afstuderen. Daarnaast blijft de vraag naar fysiotherapeutische zorg toenemen. Zie voor meer informatie hierover onze trendblog 2021 en trendblog 2022.

Welke vacatures zijn er op dit moment?

Er zijn momenteel honderden vacatures binnen de branche fysiotherapie. Op de vacaturewebsite Indeed staan meer dan 600 vacatures. En op de NationaleVacaturebank staan zo’n 380 vacatures, waarvan een deel kan overlappen met Indeed.

Dan zijn er nog twee vacaturebanken speciaal voor fysiotherapeuten: de website Fysiovacature met 200 vacatures en de vacaturebank van KNGF met zo’n 550 vacatures. Om het aanbod iets overzichtelijker te maken, hebben we de vacatures gefilterd op regio, opleidingsniveau, specialisatie en dienstverband.

Regio

Op de website van Fysiovacature, is te zien dat er overal in Nederland vraag is naar fysiotherapeuten. Van de provincie Groningen tot het puntje van Limburg. Toch zien we dat de vraag het grootste is in Noord-Nederland en Zuid-Nederland. Zo zijn 17% van alle huidige functies vacatures van Fysiovacature, in Amsterdam.

Opleidingsniveau en werkervaring

De meeste openstaande vacatures vragen om hbo-niveau. In sommige gevallen is een mbo-diploma voldoende wordt juist om een master gevraagd. Gemiddeld gezien is de verdeling per opleidingsniveau als volgt:

  • 14% mbo
  • 65% hbo
  • 21% master

Bij sommige vacatures wordt het gewenste opleidingsniveau niet vermeld. In dat geval moet je zelf beoordelen of je bent opgeleid voor de functieomschrijving en de daarbij horende taken en verantwoordelijkheden.

Maakt het dan nog uit hoeveel ervaring je hebt? Dat hangt van de functie waar je naar kijkt. Als student of starter kun je bijvoorbeeld prima solliciteren als algemeen fysiotherapeut. De meeste praktijken staan wel open voor pas afgestudeerd talent. Maar voor een specialistische functie of leidinggevende rol wordt om meer werkervaring gevraagd.

Specialisatie

De meeste werkgevers zijn op zoek naar een algemeen fysiotherapeut. Daarnaast komt er steeds meer vraag naar specialistische fysiotherapeuten. Dat zijn fysiotherapeuten die zich bezighouden met een bepaalde doelgroep of die alles afweten van een ziektebeeld. Volgens de huidige cijfers van Indeed, is dit het aantal openstaande vacatures per specialisatie:

Functie Aantal vacatures
Algemeen fysiotherapeut 253 
Fysiotherapeut revalidatie 122
Manueel therapeut 106
Oncologie fysiotherapeut 77
Psychosomatisch therapeut 49
Kinderfysiotherapeut 42
Geriatrisch fysiotherapeut 40
Sportfysiotherapeut 33

 
Andere specialisaties zijn onder andere bedrijfs fysiotherapie, kaakfysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemfysiotherapie. Hier is op dit moment niet zoveel vraag naar.

Dienstverband

Bijna alle werkgevers bieden een vast contract aan, of een tijdelijk contract met uitzicht op een vaste aanstelling. Daarbij is er ruime keuze uit fulltime dienstverbanden en parttime dienstverbanden. De meeste werkgevers zoeken fulltime versterking, maar er zijn ook een hoop functies voor 16 tot 36 uur in de week. Verder zijn er veel vacatures voor stages en werk-leertrajecten. Voor oproepkrachten en freelance fysiotherapeuten is weinig aanbod.

Wat verdien je als fysiotherapeut?

Volgens de Nationale Beroepengids, verdient een fysiotherapeut in loondienst gemiddeld €3366 bruto per maand. Het startsalaris bedraagt zo’n €2533 en het maximale salaris zo’n €5000, al komen maandsalarissen boven de €4200 relatief weinig voor. Het salaris wordt aangevuld met vakantietoeslag (8%) en een eindejaarsuitkering (de hoogte hiervan verschilt per organisatie). Hoeveel je verdient, hangt onder andere af van:

  • Je hoogste opleidingsniveau
  • Het aantal jaren werkervaring
  • De regio waarin je solliciteert
  • De leeftijd op moment van solliciteren
  • De cao waar jouw functie onder valt
  • Extra vaardigheden/ diploma’s (zoals echografie, shockwave en dry needling)

Er is ruimte voor onderhandeling

Omdat er zoveel vacatures zijn, heb je waarschijnlijk minder concurrentie tijdens het solliciteren. Maak slim gebruik van jouw positie door te onderhandelen over je salaris. ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen! Naast salaris, kun je in gesprek gaan over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding, het aantal vakantiedagen, de verlofregeling, werken in de weekenden, een mobiel of laptop van de zaak et cetera.

Waar kun je als fysiotherapeut solliciteren?

De meest voor de hand liggende werkgever, is een fysiotherapiepraktijk. Maar er zijn ook geschikte vacatures bij ziekenhuizen, verpleeghuizen, sportscholen, of revalidatiecentra. Twijfel je nog over welke werkgever het beste bij je past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Werk ik liever in een kleine organisatie of in een grote organisatie?
  • Wil ik me graag specialiseren of blijf ik liever breed inzetbaar?
  • Bij wat voor soort organisatie zou ik me het meeste op mijn gemak voelen?
  • Hoe zou ik graag met collega’s en patiënten om willen gaan?
  • Met welke doelgroep of klachtenbeeld zou ik het liefste willen werken?
  • Bij welke werkgever krijg ik de kans om veel te leren?
  • Zou ik willen doorgroeien en zo ja, naar welke mogelijkheden ben ik op zoek?

Jouw antwoorden op deze vragen helpen om een selectie te maken. Als je voldoende ervaring op hebt gedaan en de juiste opleiding hebt gevolgd, kun je overwegen om een eigen praktijk op te richten. Als net afgestudeerde fysiotherapeut is dat echter niet aan te raden, omdat je veel investeringskosten hebt en eerst een netwerk op moet bouwen. Bij een werkgever krijg je de kans om ervaring op te doen en veel te leren. Sommige werkgevers zijn ook bereid om een aanvullende opleiding te betalen.

Welke keuze je ook maakt: FysioSupplies wenst je veel succes met solliciteren en het allerbeste in jouw nieuwe baan!

Deel met anderen