5 Shockwave tips voor beginners

Geschreven door FysioSupplies, 14-03-22 08:45:00
Social Share

Wat doe je als oefeningen en massages niet genoeg zijn? Als je patiënt last heeft van een nare peesontsteking of verkalkte slijmbeurs? Of als zijn of haar spierknopen zo sterk zijn dat er geen medicatie, injectie of dry needling behandeling tegenop kan? Geef dan niet op, maar overweeg een extracorporale schokgolfbehandeling, met andere woorden: shockwavetherapie. In dit blog delen we vijf tips voor fysiotherapeuten die met shockwavetherapie willen beginnen.

1. Laat je overtuigen door de voordelen van shockwave therapie

Twijfel je nog of shockwave van toegevoegde waarde is voor je praktijk? Als we het aan fysiotherapeut Bas van der Valk vragen, is die twijfel nergens voor nodig:

“Shockwave is een enorme meerwaarde voor mijn praktijk. Voordat ik shockwave aanbood, waren er veel hardlopers die ik niet kon helpen met reguliere fysiotherapie. Sinds ik shockwave als onderdeel van de behandeling aanbied, kan ik mensen die al maandenlang niet kunnen lopen in drie tot vier behandelingen genezen. Sommige patiënten kunnen hun geplande peesoperatie annuleren, omdat de klacht na de shockwavetherapie al is genezen. Daarnaast geef ik advies om te voorkomen dat het een recidiverende klacht wordt.”

Bas is niet de enige met deze ervaring. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat shockwave effectief kan zijn bij chronische tendinopathieën, fasciitis plantaris, achillespees-tendinopathie en rotator cuff tendinopathie. In deze blog lees je meer informatie over de vele voordelen van shockwave.

2. Laat je informeren en inspireren door andere fysiotherapeuten

Shockwavetherapie bestaat al enkele decennia en wordt de laatste jaren steeds meer ingezet. Het aantal ervaringen en good practices groeit dan ook met de dag. Deze analyse van de wetenschappelijke literatuur stelt zelfs dat shockwave inmiddels gezien kan worden als ‘best evidence based fysiotherapie’.

En ook via het internet hoef je niet lang te zoeken naar bewijs: een snelle zoekopdracht via YouTube levert tientallen resultaten uit binnen- en buitenland op. Als startend shockwave therapeut kun je van die ervaringen leren. Een tip om mee te starten is deze video en blog, waarin fysiotherapeut Nick uitleg geeft over een shockwave behandeling voor rotator cuff tendinitis-tendinopathie.

3. Plan meerdere shockwave demonstraties in

Ben je meer te weten gekomen over shockwave en wil je dit gaan aanbieden tijdens je behandelingen? Super! Het enige wat er aan ontbreekt om echt aan de slag te gaan, is de shockwave-apparatuur. Natuurlijk kun je online apparaten vergelijken, op onze website vind je bijvoorbeeld negen shockwave-apparaten van vier verschillende merken. Maar omdat het apparaat een grote investering is waar je misschien wel dagelijks mee aan de slag zal gaan, raden we je aan om eerst wat demonstraties in te plannen. Zo krijg je een goed beeld van alle mogelijkheden. Niet alleen qua product, maar ook qua service vanuit de leverancier.

Als je tijd hebt en zin hebt in een reisje, dan raden we aan om een vergelijkend warenonderzoek te doen op medische beurs Medica. Deze gerenommeerde beurs vindt  plaats in Düsseldorf.

Wil je een vrijblijvende demonstratie in jouw eigen regio inplannen? Neem dan contact op met onze shockwave expert Nick, via nick@fysiosupplies.nl. Hij kan je uitleggen welke keuzes er allemaal zijn en wat daarvan de voor- en nadelen zijn.

4. Volg een shockwave-opleiding voordat je begint

In principe is shockwave niet ingewikkeld, maar je moet je er wel in verdiepen. Je moet het apparaat kennen, de juiste instellingen kunnen selecteren en kennismaken met de mogelijke indicaties. Ook moet je begrijpen wanneer je shockwave inzet en met welke oefeningen en therapieën je dit het beste kunt combineren. Maar wees gerust: de meeste shockwave-opleidingen zijn laagdrempelig en kosten weinig tijd.

Om jou als beginnend shockwavetherapeut een vliegende start te geven, hebben we een gratis online shockwave cursus opgezet. In deze cursus krijg je les van de ervaren fysiotherapeut en docent Diek van Deventer. Na deze cursus kun je zelfstandig aan de slag met shockwavetherapie. Daarnaast bieden we een workshop echografie en shockwave aan. De datum en inhoud van deze workshop worden later dit jaar vastgesteld.

Powershocker LGT-2500S Plus
€ 9.377,50
plus minus
PiezoWave 2
€ 35.280,14
plus minus
6% korting
Intelect RPW 2 - 230V
Special Price € 13.789,99 Regular Price € 14.690,01
plus minus
PowerShocker LGT-2500S
€ 7.247,90
plus minus

5. Vertel je omgeving over shockwave

Als het shockwave apparaat eenmaal in jouw praktijk staat, wordt het tijd om de investering terug te verdienen. Daarvoor is het belangrijk dat zowel bestaande patiënten als verwijzers met wie je samenwerkt weten dat jij deze vorm van therapie vanaf nu aanbiedt. Je kunt het ter sprake brengen tijdens behandelingen of een brochure in de wachtkamer leggen. Voor een groter bereik kun je een korte nieuwsbrief over shockwave sturen of een bericht op social media plaatsen.

Wist je trouwens dat er op dit moment 6600 keer per maand wordt gezocht op de term ‘shockwave behandeling’? Niet alleen een teken dat er veel vraag naar is, maar ook een teken dat je de dienst shockwavetherapie op je website moet vermelden. Wie weet levert dit op termijn wel wat nieuwe klanten via de website op.

Deel met anderen