8 Goede apps voor fysiotherapeuten

Geschreven door FysioSupplies, 01-06-22 11:00:00
Social Share

Als fysiotherapeut heb je anno 2022 veel meer hulpmiddelen dan boeken, websites en intervisiegroepen. Sterker nog, sommige kennis zit tegenwoordig letterlijk in je broekzak, in de vorm van een fysiotherapie-app. Tegelijkertijd worden patiënten steeds zelfredzamer, en ook zij vinden hun weg naar de digitale hulpmiddelen. Natuurlijk verschillen de apps in kwaliteit en effectiviteit dus het liefst wil je hier een gedegen advies over geven. Daarom delen we hierbij de acht goede apps voor fysiotherapeuten (en hun patiënten).

Physitrack – behandelen op afstand

Misschien ken je Physitrack nog uit onze blog uit 2015, waarin we schreven dat deze app genomineerd was voor de Health App Awards. Inmiddels is deze digitale gezondheidsoplossing ontwikkeld tot, wat ze op hun eigen website vermelden, wereldleider in behandelen op afstand. Er zijn twee apps:

  1. Physitrack voor fysiotherapeuten en praktijken. Kies uit meer dan 10.000 oefeningen, ontwerp oefenprogramma’s. Maak templates, zie of de patiënt de oefeningen doet en plan eenvoudig e-consulten in.
  2. Physiapp voor patiënten. Zie in een oogopslag welke oefeningen je moet doen en krijg duidelijke en Nederlandse instructies. Houd je voortgang bij, weet wat je wanneer deed en hoe het ging en bel met je fysiotherapeut.

Kosten: vanaf €10,95 per maand per zorgverlener, 30 dagen gratis proberen. Voor de patiënten van de zorgverlener is de app gratis te gebruiken.

Zo werkt het: informeer via de website over de verschillende mogelijkheden voor jouw praktijk. Zoek op ‘physitrack’ of physiapp’ in de App Store of Play Store om de app(s) gratis te downloaden.

Visual Anatomy 3D – anatomie begrijpen

Visual Anatomy 3D is een visuele gids om de complexiteit van het menselijk lichaam in 3D te begrijpen en te visualiseren. De app is speciaal ontwikkeld voor anatomiestudenten en (paramedische) professionals. Via de app krijg je informatie en afbeeldingen voor elk anatomisch onderdeel en systeem van het lichaam. Ook kun je gemakkelijk zoomen, roteren, onderdelen verbergen en handmatige notities toevoegen. In totaal bevat de app gedetailleerde weergaves van meer dan 1200 lichaamsdelen, inclusief een zoekfunctie om snel iets te kunnen vinden.

Kosten: een deel van de app (het skelet en de ligamenten) is gratis. Andere anatomische systemen kun je los van elkaar kopen, vanaf €3,95 per maand.

Hoe werkt het: de app is te downloaden via de App Store en Play Store, met de zoekterm ‘Visual Anatomy’. Binnenkort volgt een app voor de desktop.

FysioFitApp – in beweging blijven

De FysioFitApp is bedoeld om ouderen op een leuke en makkelijke manier te laten bewegen. De oefeningen in de app helpen ouderen om fit en soepel te worden en te blijven. Daarnaast zorgen de oefeningen ervoor dat ouderen zich zekerder en meer ontspannen voelen over hun eigen lichaam. Leuk om te weten: de app is opgericht door sportfysiotherapeut Joeval Benjamins en ICT-specialist Erwin te Bos. Met deze app hopen ze een steentje bij te dragen aan gezonder ouder worden.

Kosten: vanaf €4,95 per maand en €54,45 per jaar. Om in te schatten of deze app iets voor jouw patiënten is, bekijk je de gratis oefeningen en filmpjes op deze pagina.

Zo werkt het: ga naar de website van FysioFitApp, registreer je (of log in) en volg de oefeningen die voor elke dag van de week klaar staan.

Join2Move – omgaan met artrose

De app Join2Move is ontwikkeld voor patiënten met artrose aan de heupen of knieën. Als fysiotherapeut begeleid je de patiënt zo goed mogelijk om met artrose om te gaan. Maar op de alledaagse momenten dat je er niet bij bent, kan deze app de patiënt verder helpen. Je zou de app bijvoorbeeld als aanvulling je behandelplan kunnen opnemen. Deze app stuurt namelijk weekopdrachten rondom bewegen, oefeningen en educatie. De patiënt kan de oefeningen in eigen tempo uitvoeren, waar en wanneer diegene maar wil.

Kosten: €4,50 per beweegprogramma. Gratis als je bij het aanmelden aangeeft een commerciële e-mail van ReumaNederland en VGZ te willen ontvangen.

Zo werkt het: ga naar de homepagina en klik op ‘Google Play’ of ‘App Store’ om de app te installeren. Of zoek in de store naar ‘Join2Move’.

FysioZelfcheck

Voor patiënten die twijfelen of ze naar een fysiotherapeut moeten, is er de FysioZelfCheck.
De patiënt doorloopt de zelfcheck en ziet daarna of het verstandig is om naar de fysiotherapeut of huisarts te gaan, of dat oefeningen voldoende zijn. Voor fysiotherapeuten kan de app dus helpen om een voorselectie te maken en een overvolle wachtkamer te voorkomen. Voorwaarde is wel dat de patiënten de app gebruiken en de vragen naar waarheid invullen. Met de vragen zelf zit het overigens wel goed: De app is ontwikkeld door fysiotherapeuten en medisch specialisten en meer dan 10.000 keer gedownload.

Mensen met een aanvullende verzekering bij Menzis, de uitgever van de app, krijgen een persoonlijk oefenprogramma aangeboden. De oefeningen bestaan uit handige uitlegvideo’s en zijn bedoeld om de klachten flink te verminderen.

Kosten: de zelfcheck is gratis voor iedereen, het oefenprogramma is alleen beschikbaar voor mensen met een aanvullende verzekering bij Menzis.

Zo werkt het: de app is te downloaden in de App Store of Play Store. Vervolgens doorloop je een zelfcheck, waarna je ziet of je naar de fysiotherapeut of huisarts moet.

Actifytaal – pijnvrij (thuis)werken

Pijnvrij en flexibel op je (thuis)werkplek werken, dat is het doel van de alles-in-een-app Actifytaal. Als fysiotherapeut kun je nog zulke goede adviezen geven, maar je bent er niet elke dag bij om de patiënt eraan te herinneren… Geen zorgen: deze app doet dat namens jou. De patiënt krijgt een programma van zes weken met ondersteuning krijgt om veilig (thuis) te werken. De patiënt krijgt elke dag filmpjes met uitleg, oefeningen en meer. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de lichaamshouding, ergonomie en trainingsvormen.

Kosten: introductieprijs van €39 (normaal gesproken €78)

Zo werkt het: meld je aan door via het contactformulier een mail te sturen met je naam en e-mailadres. Verdere instructies volgen per e-mail.

Isala Beweeg – revalideren na knie- of heupoperatie

Therapiegroep Isala, onderdeel van de ziekenhuisorganisatie Isala, heeft meerdere apps in de gezondheidszorg ontwikkeld. Een app waar fysiotherapeuten wat aan kunnen hebben, is Isala Beweeg. Deze app geeft praktische informatie en oefenvideo’s voor het herstel na een totale knie- of heupoperatie. Het is een hulpmiddel om de eerste dagen na de operatie goed door te komen. Dit is geen vervanging van fysiotherapie, eerder een aanvulling. Als fysiotherapeut kun je de app dus inzetten om je patiënten te stimuleren te bewegen. In 2021 experimenteerde Isala met een serious game-app via de tablet, meer informatie lees je hier.

Kosten: onbekend

Hoe werkt het: via de App Store en Play Store is de app te vinden via de zoekterm ‘Isala Beweeg’. Patiënten en fysiotherapeuten kunnen de app gratis downloaden.

KNGF apps – informeren binnen specialisaties

Elke fysiotherapeut kent het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de beroepsvereniging van en voor fysiotherapeuten in Nederland. Daaraan verbonden zijn verenigingen voor de specialisaties binnen de fysiotherapie, zoals:

  • NVFS: Nederlandse Vereniging Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg
  • NVFK: Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie
  • NVFB: Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie in de Bekken
  • NVMT: Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie

Bovenstaande verenigingen eigen apps die je gratis kunt downloaden. Elke app is een digitaal platform met informatie en diensten voor fysiotherapeuten binnen de specialisatie. Voorbeelden van onderdelen uit de apps zijn nieuwsberichten, wetenschappelijke publicaties uit het vakgebied, een agenda, contactmogelijkheden, fysiotherapeuten in de buurt en een podcast.

Kosten: gratis te downloaden en te gebruiken. Sommige onderdelen van de app zijn alleen zichtbaar als je inlogt, wat alleen kan als je verenigingslid bent.

Hoe werkt het: zoek op ‘KNGF’ in de Play Store of App Store en kijk of jouw specialisatie ertussen staat. Download de app gratis en/of log in.

Nog meer handige apps

Zit de beste fysiotherapie app voor jou er nog niet tussen? Of kun jij gewoon geen genoeg krijgen van deze handige en sportieve apps op je telefoon? Lees dan verder in ons eerder geplaatste artikel 10 bruikbare fysio-apps. Of kijk voor een volledig overzicht op deze website. De apps op deze pagina zijn opgedeeld in onderste & bovenste extremiteiten, de romp, neurologie, orthopedie, onderzoek & klinimetrie en psychosomatiek. In de toekomst hopen we nog veel meer handige apps te delen!

Deel met anderen