100 Jaar oud worden? Dit zijn de geheimen van de “blauwe zones”

Geschreven door FysioSupplies, 24-01-23 14:00:00
Social Share

In de afgelopen decennia is er veel belangstelling ontstaan voor de zogenaamde “blauwe zones”: regio’s in de wereld waar mensen een uitzonderlijk hoge levensverwachting hebben. Deze zones bevinden zich in Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië). Hoewel deze gemeenschappen geografisch en cultureel van elkaar verschillen, delen ze een aantal opmerkelijke eigenschappen die hun gezondheid bevorderen. In dit blog nemen we je mee in de levensstijl van deze uitzonderlijk gezonde mensen en geven we je 9 blauwe-zone-tips om gezond oud te worden.

Uitzonderlijke leeftijden

Mensen in de blauwe zones hebben een aanzienlijk hogere levensverwachting dan de gemiddelde persoon elders op de wereld. Over het algemeen hebben de meeste mensen in de blauwe zones een levensverwachting van 90 jaar of ouder. Dit is opvallend, aangezien de gemiddelde wereldwijde levensverwachting momenteel rond de 72 jaar ligt. Wat is het geheim? Wat voor levensstijl hebben de mensen in deze blauwe zones?

Gezonde blauwe zones

 

Kaart blauwe zones

 

 

Sardinië

We blijven eerst relatief dicht bij huis. Want ten zuiden van Italië ligt het prachtige Sardinië, de thuisbasis van de wereldwijd langstlevende mannen. Deze gemeenschap van herders wandelt elke dag minstens acht bergachtige kilometers, waardoor ze van alle positieve cardiovasculaire voordelen profiteren, zonder hun lichaam te overbelasten. Daarnaast heeft deze natuurlijke beweging een positief effect op spier- en metabolisme.

De Sardijnse keuken staat bekend om zijn plantaardige basis, bestaande uit volkorenbrood, bonen, groenten en fruit uit eigen tuin. Vlees is grotendeels voorbehouden voor speciale gelegenheden en wordt vaak alleen op zondagen gegeten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, lusten deze gezonde mannen best een glaasje. Een wijntje bij het eten onder het gezelschap van vrienden en familie. Met de Cannonau-wijn die gedronken wordt is iets bijzonders aan de hand: het bevat namelijk twee tot drie keer zoveel flavonoïden als andere wijnen. Flavonoïden verhogen de weerstand van de kleine bloedvaten en kunnen daarom worden ingezet bij aderverkalking en hoge bloeddruk.

Okinawa (Japan)

Er is ook een plek op aarde waar de vrouwen het langst leven: op de zuidelijkste eilanden van Japan. De levensstijl van deze “Okinawanen” biedt vele inzichten in hoe zij zo’n hoge leeftijd kunnen bereiken. De Okinawaanse traditie van het vormen van een moai is voor de bewoners van groot belang: een sociaal netwerk van mensen die elkaar financieel en emotioneel ondersteunen in tijden van nood. Dit geeft een gevoel van veiligheid en vermindert stress, omdat men weet dat er altijd iemand voor hen klaarstaat.

Okinawanen schrijven hun levensduur ook toe aan het oude Confuciaanse mantra dat voor de maaltijd wordt gezegd: Hara Hachi Bu. Dit herinnert hen eraan om te stoppen met eten wanneer ze 80% vol zijn, zodat ze niet te veel eten. Bovendien hechten ze veel waarde aan hun familie, wat hen een sterk gevoel van doel en betekenis in het leven geeft.

Nicoya (Costa Rica)

Door naar het volgende tropische oord: Nicoya. Gelegen in het noordwesten van Costa Rica, wonen de mensen met het geheim van een lang en gezond leven. Met slechts 15% van wat Amerikanen uitgeven aan gezondheidszorg, worden Nicoyanen meer dan twee keer zo vaak 90 jaar oud als Amerikanen. Wat is hun geheim? 

Geloof en familie spelen een belangrijke rol in de Nicoyaanse cultuur. Evenals “plan de vida”, oftewel de reden om te leven, waardoor de oudere Nicoyanen een positieve kijk op het leven houden en een actieve levensstijl behouden. Nicoyanen eten weinig tot geen bewerkte voedingsmiddelen, maar wel veel antioxidantrijke tropische vruchten.

Loma Linda (Californië)

We blijven in Noord-Amerika. Want in Californië vormen de gelovigen ‘Adventisten’ een opvallende gemeenschap in de blauwe zones. Zij leven gemiddeld tien jaar langer dan de gemiddelde Amerikaan, en veel van hen blijven zeer actief en aan het werk tot op hoge leeftijd. 

Het dieet van de Adventisten is gebaseerd op de Bijbel en bestaat voornamelijk uit groene bladgroenten, noten en peulvruchten. Ook onderscheiden de Adventisten zich door het erkennen van de Sabbat en het rusten van vrijdag- tot en met zaterdagavond. Ze lijken de perfecte balans gevonden te hebben tussen werk en privé.

Icaria (Griekenland)

Op het kleine eiland Ikaria in de Egeïsche Zee leven de mensen zo’n 10 jaar langer dan de meeste mensen. Ze hebben gemiddeld zo’n 20% minder kanker, de helft minder hartziekten en bijna geen last van dementie. Het dieet van de Ikarianen is gebaseerd op de mediterrane keuken, met veel groenten en fruit, volle granen, bonen, aardappelen en olijfolie. Iedere dag nemen ze een pauze in de namiddag om te ontspannen. Mensen die regelmatig een dutje doen hebben tot 35% minder kans om te sterven aan hartziekten. Dit komt doordat dutjes stresshormonen verlagen en het hart laten rusten.

Wat kunnen we leren van de levensstijl van de mensen in de blauwe zones?

Er zijn verschillende aspecten van de levensstijl van de mensen in de blauwe zones die we kunnen leren en toepassen om onze eigen levens te verbeteren:

 

  1. Dieet: De mensen in de blauwe zones eten voornamelijk plantaardig voedsel, zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten. Ze eten ook regelmatig vis en vlees, maar in kleine hoeveelheden. Zorg dus voor een gevarieerd dieet.
  2. Lichaamsbeweging: De mensen in de blauwe zones blijven actief gedurende de dag, voornamelijk door middel van tuinieren, wandelen, fietsen en andere vormen van lichaamsbeweging. Zorg dus voor voldoende beweging en ook belangrijk: voorkom blessures zodat je ADL tot op late leeftijd kunt blijven uitvoeren.
  3. Stressbeheersing: De mensen in de blauwe zones ervaren weinig stress wat een boel gezondheidsvoordelen oplevert. Zorg er dus voor dat je niet op je tandvlees gaat lopen. Wees er op tijd bij als je stress ervaart en neem een stapje terug. 
  4. Slaap: De mensen in de blauwe zones hebben vaak een regelmatig slaappatroon en krijgen voldoende slaap. Zorg ervoor dat je 7-9 uur slaap krijgt per nacht.
  5. Sociale verbindingen: De mensen in de blauwe zones hebben sterke sociale verbindingen en brengen veel tijd door met vrienden en familie. Ergens bij horen geeft veel voldoening in het leven. Zorg ervoor dat je hier voldoende tijd en energie aan besteedt.

Door deze aspecten in onze eigen levensstijl toe te passen, kunnen we onze gezondheid en levensduur verbeteren en misschien wel 100 jaar oud worden.

Hoe kan FysioSupplies hierbij helpen?

FysioSupplies is een leverancier van hoogwaardige gezondheidsproducten die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behoud van een gezonde leefstijl. We zijn een one-stop-shop voor fysiotherapeuten. Daarnaast omvat het assortiment van FysioSupplies bijvoorbeeld training producten die jou kunnen helpen bij het bewegen en het verbeteren van je fysieke conditie. Of bekijk bijvoorbeeld de categorie hulpmiddelen die jou kunnen ondersteunen wanneer je herstelt van blessures.

Met de gezondheidsproducten van Fysiosupplies is het mogelijk om op een verantwoorde en doeltreffende manier te werken aan het behoud en verbetering van de fysieke gezondheid. Hiermee draagt Fysiosupplies bij aan het creëren van een gezonde leefstijl voor mensen van alle leeftijden!

Deel met anderen